Pesto is theater, schreef Wouter Klootwijk hier al eens. Ook in Engeland is dat het geval. Britse supermarkten gebruiken goedkopere ingrediënten in hun huismerkpesto, ontdekte consumentenorganisatie Which. Oorspronkelijk bestaat pesto alla Genovese uit basilicum, olijfolie, pijnboompitten en parmezaanse kaas, soms aangevuld met pecorino kaas, knoflook en zout. Dit zijn dan ook de ingrediënten die deelnemers aan het wereldkampioenschap pesto-maken mogen gebruiken.

Which? bekeek pesto van de Britse supermarktketens Asda, Co-op, M&S, Morrisons, Sainsbury’s, Tesco en Waitrose. Huismerkpesto’s blijken bijna allemaal extra of andere ingrediënten te bevatten. De dure pijnboompitten worden (deels) vervangen door cashewnoten, olijfolie door zonnebloemolie en parmezaanse kaas door de goedkopere grana padano. Zes van de zeven pesto’s bevatten extra verdikkers zoals aardappelvlokken, bamboevezels en notenmeel. Drie supermarkten doen suiker in hun pesto; supermarktketen Tesco voegt ook wat water toe. De meest authentieke pesto’s bleken die van Asda (Extra Special Genovese Basil Pesto van £1,39 (€1,61)) en Waitrose (Pesto alla Genovese van £2,70 (€3,12)).

Huismerkpesto
‘Not the best-o pesto’, Which?, via Facebook


Ook in Nederland bevat pesto vaak goedkopere ingrediënten. Bij de Albert Heijn bevat zowel de biologische groene pesto als de AH Basic pesto geen olijfolie maar zonnebloemolie. De biologische groene pesto bevat wel pijnboompitten; de goedkopere variant cashewnoten. Die bevat echter ook aardappelvlokken en suiker. Een potje pesto alla Genovese van de Albert Heijn bevat vooral zonnebloemolie en slechts 0,5% olijfolie, en ook is het grootste deel van de pijnboompitten vervangen door cashewnoten. Ook de Jumbo, Grand’Italia, Bertolli en Barilla gebruiken voor een groot deel van de ingrediënten een goedkoper alternatief.

Eerder vonden Britse critici pesto in een potje te zout. In 2016 proefde een testpanel van het Nederlandse Kassa pesto. Het advies luidde “pesto uit een potje, doe het niet”! Nikki Stopford van Which? raadt consumenten aan om de ingrediëntenlijst van pesto in de supermarkt te inspecteren als ze authenticiteit belangrijk vinden. Voor een écht traditionele pesto kun je misschien het best terecht bij een Italiaanse speciaalzaak. Veel goedkoper en helemaal niet lastig is doe-het-zelven. Karin Luiten (die niet uit pakjes, potjes en zakjes kookt; in 2016 deed ze niettemin een smaaktest van kant-en-klare pesto met Onno Kleyn voor de VARA) doet het je graag even voor:



UPDATE, 16 april, 12.30 uur: in commentaar #1 vertelt Aart Kuipers over zijn ervaringen met pesto in restaurants. De gelegenheden die hij bezoekt gebruiken dikwijs nep-pesto uit - vermoedelijk - kostenoverwegingen.
Dit artikel afdrukken