Which? bekeek pesto van de Britse supermarktketens Asda, Co-op, M&S, Morrisons, Sainsbury’s, Tesco en Waitrose. Huismerkpesto’s blijken bijna allemaal extra of andere ingrediënten te bevatten. De dure pijnboompitten worden (deels) vervangen door cashewnoten, olijfolie door zonnebloemolie en parmezaanse kaas door de goedkopere grana padano. Zes van de zeven pesto’s bevatten extra verdikkers zoals aardappelvlokken, bamboevezels en notenmeel. Drie supermarkten doen suiker in hun pesto; supermarktketen Tesco voegt ook wat water toe. De meest authentieke pesto’s bleken die van Asda (Extra Special Genovese Basil Pesto van £1,39 (€1,61)) en Waitrose (Pesto alla Genovese van £2,70 (€3,12)).
‘Not the best-o pesto’, Which?, via Facebook
Ook in Nederland bevat pesto vaak goedkopere ingrediënten. Bij de Albert Heijn bevat zowel de biologische groene pesto als de AH Basic pesto geen olijfolie maar zonnebloemolie. De biologische groene pesto bevat wel pijnboompitten; de goedkopere variant cashewnoten. Die bevat echter ook aardappelvlokken en suiker. Een potje pesto alla Genovese van de Albert Heijn bevat vooral zonnebloemolie en slechts 0,5% olijfolie, en ook is het grootste deel van de pijnboompitten vervangen door cashewnoten. Ook de Jumbo, Grand’Italia, Bertolli en Barilla gebruiken voor een groot deel van de ingrediënten een goedkoper alternatief.
Eerder vonden Britse critici pesto in een potje te zout. In 2016 proefde een testpanel van het Nederlandse Kassa pesto. Het advies luidde “pesto uit een potje, doe het niet”! Nikki Stopford van Which? raadt consumenten aan om de ingrediëntenlijst van pesto in de supermarkt te inspecteren als ze authenticiteit belangrijk vinden. Voor een écht traditionele pesto kun je misschien het best terecht bij een Italiaanse speciaalzaak. Veel goedkoper en helemaal niet lastig is doe-het-zelven. Karin Luiten (die niet uit pakjes, potjes en zakjes kookt; in 2016 deed ze niettemin een smaaktest van kant-en-klare pesto met Onno Kleyn voor de VARA) doet het je graag even voor:
UPDATE, 16 april, 12.30 uur: in commentaar #1 vertelt Aart Kuipers over zijn ervaringen met pesto in restaurants. De gelegenheden die hij bezoekt gebruiken dikwijs nep-pesto uit - vermoedelijk - kostenoverwegingen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Otto #2, maak gewoon een keer teveel pesto die je in potjes in de diepvries nog een aantal weken kan bewaren.
Dit zit in Pesto alla genovese:
- jonge basilicumblaadjes (speciale met pittige smaak en weinig mentol)
- extra vierge olijfolie
- pijnboompitten
- Parmigiano-Reggiano (minstens 30 maanden oud)
- Pecorino (harde schapenkaas van rauwe volle melk)
- knoflook (een milde soort)
- grof zeezout
Zelf gebruik ik voor Pesto alla Joep:
- alle blaadjes van de basilicumplanten voordat de vorst intreedt
- extra vierge olijfolie
- gemalen hazelnoot of amandelen
- grana padano (Lidl)
- knoflook
- jozozout
In lege (jam)potjes in de diepvries.
Ik heb nog een Duitse pesto test uit 2013 liggen, bleef niet veel van over. De etikettering deugde vaak niet. De Bio pesto van de Zwitserse firma Ppura bevatte de gevaarlijke stof Anthrachinon en werd daarna direct uit de handel genomen.
Zelf maken is helemaal niet moeilijk en biedt mogelijkheden voor creatieve variaties, b.v. 'pesto' van wortelloof en/of ander groen, noten of pitten naar keuze, kaas naar keuze en olie naar keuze; staafmixer erop en klaar!
Ik ben even de naam van de verwerker kwijt, maar ik weet dat er beperkt houdbare kant-en-klare echte pesto (met pijnboompitten) in Nederland gemaakt wordt/werd die uitstekend smaakt.
Het bestaat/bestond dus wel. Ik heb het een jaar of 6 geleden geproefd, dus mijn info is gedateerd.
Waar kun je in Nederland fatsoenlijke pesto kopen?
En ja, je zal t vast ook zelf eenvoudig kunnen maken. Maar voor t geval ik daar even geen zin in heb dus ;)
Uit eigen onderzoek, restaurants gebruiken ook vaak pesto van goedkopere ingrediënten. Mijn notenallergie (cashewnoten zijn levensgevaarlijk voor me, pijnboompitten kan ik eten) dwingt mij namelijk altijd navraag te doen wanneer ergens pesto in verwerkt is. Teleurstellend vaak kan ik gerechten met pesto niet eten.