Uit een test op 665 vlees-monsters die de Britse Food Standard Agency (FSA) deed, bleek dat 146 daarvan DNA bevatte van dieren die niet op het etiket gespecificeerd stonden. Dat meldt de BBC.
Het gaat om vleesproducten (vooral gehakt en worst) van 487 bedrijven, waaronder restaurants en supermarkten, uit Engeland, Wales en Noord-Ierland. Met driekwart (77%) van het als lam gelabelde vlees bleek iets mis te zijn, gevolgd door rundvlees (20%) en geit (13%). Koeien-DNA werd het vaakst als 'vreemde' toevoeging aangetroffen, varken, kip, schaap en kalkoen iets minder. De FSA spreekt van “opzettelijke toevoegingen” omdat het percentage ongespecificeerd DNA boven de 1% ligt. Het kan dus niet het gevolg geweest zijn van vermenging van vleessoorten via eventuele restjes die in dezelfde fabriek met elkaar in aanraking komen door onvoldoende hygiëne.
In 2013 deed het paardenvleesschandaal Europa op zijn grondvesten schudden. Destijds kwam aan het
licht dat in halal-producten varken en paard - alletwee haram, onrein voor moslims - wordt verwerkt.
Zoals uit dit nieuwe onderzoek blijkt, is fraude met het bijmengen van (vaak goedkopere) vleessoorten nog steeds dagelijkse praktijk. Zo kwam in Italië in een klein onderzoekje eerder al aan het licht dat 57% van het vlees 'vreemd' DNA bevatte. In Canada werd vorig jaar ongespecificeerd DNA gevonden in 20% van de worstjes.
Fifth of meat tests reveal unspecified DNA
Het gaat om vleesproducten (vooral gehakt en worst) van 487 bedrijven, waaronder restaurants en supermarkten, uit Engeland, Wales en Noord-Ierland. Met driekwart (77%) van het als lam gelabelde vlees bleek iets mis te zijn, gevolgd door rundvlees (20%) en geit (13%). Koeien-DNA werd het vaakst als 'vreemde' toevoeging aangetroffen, varken, kip, schaap en kalkoen iets minder. De FSA spreekt van “opzettelijke toevoegingen” omdat het percentage ongespecificeerd DNA boven de 1% ligt. Het kan dus niet het gevolg geweest zijn van vermenging van vleessoorten via eventuele restjes die in dezelfde fabriek met elkaar in aanraking komen door onvoldoende hygiëne.
In 2013 deed het paardenvleesschandaal Europa op zijn grondvesten schudden. Destijds kwam aan het
licht dat in halal-producten varken en paard - alletwee haram, onrein voor moslims - wordt verwerkt.
Zoals uit dit nieuwe onderzoek blijkt, is fraude met het bijmengen van (vaak goedkopere) vleessoorten nog steeds dagelijkse praktijk. Zo kwam in Italië in een klein onderzoekje eerder al aan het licht dat 57% van het vlees 'vreemd' DNA bevatte. In Canada werd vorig jaar ongespecificeerd DNA gevonden in 20% van de worstjes.
Wat is geknoei ??
Kochten bij de PLUS voor kleindochters 'Puur Angus' (duurder) hamburgers, Zag er niet uit als vlees, maar sterk gemanipuleerd met van alles. Thuis bleken de 2 aan 2 op elkaar geplakt, en ik kreeg ze amper los. Gooide ze van ergernis in het GVD-bakje.. Zij haalt ze er uit en peutert de vieze dingen los, en scoort bij de kleindochters.
Is in 2018 een vleesverwerking van lam naar paard, of een mix fout ?
Ja, als het niet vermeld wordt.
Maar als je met Angus mag rommelen, dan mag dat toch ook ?
Welke stedeling en 80% van de plattelanders ruikt nog wel eens aan vlees ?
En herkent de rauwe geur van schapen-, paarden- en koeienvlees ?
Herkent de kleur, de spiervezelstructuur van het vlees. Het vet ? Niet dus.
Misschien moet er een kwaliteitslabel voor NIET "direct voor de consument verwerkt" gemanipuleerd vlees komen. Industrieel behandeld en verpakt vlees dus..
We kennen het begrip Meatless, en geven gemanipuleerd vlees (op welke wijze dan ook.!) voortaan de algemene naam 'MEAT'
Meat kan beslist smakelijk en kwalitatief acceptabel zijn. Meat kan dus van alles zijn, en is geheel of gedeeltelijk van beesten afkomstig. Dat is qua concept nog ‘duurzaam’ ook..
De namen Koevlees, lamsvlees, paardenvlees, varkensvlees etc. zijn voortaan voorbehouden aan ambachtelijk in de winkel (!) versneden vlees ZONDER ook maar enige additionele bewerking !
Trend:
Colruyt (die in de de winkel zelf versnijdt en verpakt, maar waar je gewoon een stuk naar maat kunt laten afsnijden), Leclerc ; Intermarché, tonen, te zien aan clienteel a) bij ‘voorverpakt inustrieel’ en b) de slagerij een stijgende voorkeur voor direct onbehandeld vlees… Origineler van kwaliteit, en conform de trend ‘biologischer’
Is die trend haalbaar voor Nederland, waar men inmiddels ‘vies en bang’ is van vlees, en dat in de eigen keuken liever niet meer vastpakt ?
Nee, ik vrees van niet…
"Denk je lam te eten, eet je nog rund"
Morgen staat er weer een andere headliner, maar toch.
Wat te denken van: "Denk je gehakt te eten, eet je toch gehackt"
Is dat niet het zelfde?
‘Handel is handel’ zei Bul Super altijd tegen Hiep Hieper. En gelijk had hij zoals we ook hier weer zien.