Uit een test op 665 vlees-monsters die de Britse Food Standard Agency (FSA) deed, bleek dat 146 daarvan DNA bevatte van dieren die niet op het etiket gespecificeerd stonden. Dat meldt de BBC.

Het gaat om vleesproducten (vooral gehakt en worst) van 487 bedrijven, waaronder restaurants en supermarkten, uit Engeland, Wales en Noord-Ierland. Met driekwart (77%) van het als lam gelabelde vlees bleek iets mis te zijn, gevolgd door rundvlees (20%) en geit (13%). Koeien-DNA werd het vaakst als 'vreemde' toevoeging aangetroffen, varken, kip, schaap en kalkoen iets minder. De FSA spreekt van “opzettelijke toevoegingen” omdat het percentage ongespecificeerd DNA boven de 1% ligt. Het kan dus niet het gevolg geweest zijn van vermenging van vleessoorten via eventuele restjes die in dezelfde fabriek met elkaar in aanraking komen door onvoldoende hygiëne.

In 2013 deed het paardenvleesschandaal Europa op zijn grondvesten schudden. Destijds kwam aan het
licht dat in halal-producten varken en paard - alletwee haram, onrein voor moslims - wordt verwerkt.

Zoals uit dit nieuwe onderzoek blijkt, is fraude met het bijmengen van (vaak goedkopere) vleessoorten nog steeds dagelijkse praktijk. Zo kwam in Italië in een klein onderzoekje eerder al aan het licht dat 57% van het vlees 'vreemd' DNA bevatte. In Canada werd vorig jaar ongespecificeerd DNA gevonden in 20% van de worstjes.
Fifth of meat tests reveal unspecified DNA
  • Deel
Druk af