Voor het eerst koppelde het Office for National Statistics (ONS), het Britse Centraal Bureau voor de Statistiek, biologische onderzoeksgegevens aan gerapporteerde calorie-inname om tot een realistische inschatting te komen van de echte inname van het Engelse volk.

Zouden de Britten in werkelijkheid eten wat ze rapporteren in de National Diet and Nutrition Survey, dan zou 34% van hen zelfs te weinig calorieën binnen krijgen om in leven te blijven. Daarom legde het ONS de zelfrapportage-gegevens van de 4.500 deelnemers naast een gedegen onderzoek dat van een subgroep van 200 personen ook het daadwerkelijke energieverbruik vastlegde. Op basis van die gegevens ontwikkelden ze een rekenmodel dat ze toepasten op de hele groep.

De onderzoekers schatten dat mannen gemiddeld 1.000 calorieën meer per dag eten dan ze zeggen. Hun eigen inschatting is 2.065 kcal, de werkelijke inname komt uit op 3.119 kcal. Vrouwen krijgen ongeveer 800 calorieën per dag meer binnen dan ze schatten (1.570 versus 2.393 kcal). Dat is gemiddeld een BigMac per dag extra.

Zulke bevindingen zijn “het lijk in de kast van de voedingsleer”, volgens Jack Winkler, emeritus hoogleraar Voedingsbeleid van de London Metropolitan University. Mensen doen niet wat ze zeggen en zeggen niet wat ze doen, maar toch rekenen nog hele volksstammen van beleidsmakers en onderzoekers met de gegevens die daaruit naar voren komen.
Dit artikel afdrukken