De Local Government Association (LGA), zeg maar de Britse VNG, wil dat in Engeland de hygiëne-scores van voedselverkopende bedrijven openbaar gemaakt worden. Restaurants, pubs, cafés, afhaalwinkels, broodjeszaken, supermarkten en speciaalzaken zouden voortaan, op straffe van een boete of gerechtelijke vervolging, hun hygiënescore met een sticker op hun deur kenbaar moeten maken.

Dat zou tot hogere hygiëne-standaarden moeten leiden en consumenten moeten beschermen tegen onhygiënische toestanden en voedselvergiftigingen. In Wales is de 'score on the door' al verplicht, in Noord-Ierland wordt deze vanaf oktober ingevoerd.

55% sterrenzaken haalt topscore
Naar aanleiding van het voornemen, dat maandag in de pers kwam, ging de Evening Standard op onderzoek uit.

De scores van meer dan 412.000 Engelse zaken zijn op dit moment al gewoon op de website van de Food Standards Agency te vinden. De krant constateerde dat maar 55% van de restaurants in Londen met een of meer Michelinsterren de maximale score van 5 haalde, tegen 83% van de grote ketens zoals McDonald's.

'Social murder'
De oproep van de LGA valt samen met het verschijnen van een bangmakend rapport van de Britse denktank Centre for Crime and Justice Studies (CCJS).
In 'Better Regulation': better for whom stelt de onderzoeker, hoogleraar Steve Tombs, de Britse overheid verantwoordelijk voor een stelselmatige uitholling van het toezicht op voedselveiligheid en het milieu. Dat zou jaarlijks 29.000 doden als gevolg van luchtvervuiling, 500 doden als gevolg van voedselgerelateerde infecties en 50.000 arbeidsgerelateerde overlijdensgevallen tot gevolg hebben. Toms verwijt zijn overheid 'social murder'.
Dit artikel afdrukken