Vandaag gaat de Britse sugar tax op suikerhoudende frisdranken in. Toch gaat de taks minder opleveren dan verwacht, denkt The Times.
Vrijdag 6 april gaat de Britse suikertaks op frisdranken in. Vanaf vandaag krijgen frisdrankproducenten te maken met een heffing van £0,18 (€0,21) per liter voor dranken met 5 gram suiker of meer per 100 ml of £0,24 (€0,28) per liter voor dranken met 8 gram suiker of meer per 100 ml. Maar veel effect zal de suikertaks niet opleveren, denkt The Times.
Over de suikertaks is veel te doen geweest. De Britse regering wilde er eerst wel en vervolgens toch maar weer niet aan. Een rapport dat de taks aanbeval verdween zelfs in een la, tot oud-minister George Osborne min of meer bij verrassing de taks toch besloot in te voeren. Uiteindelijk blijkt het de enige concrete maatregel uit het vele malen uitgestelde Childhood Obesity-plan. De suikertaks moest £520 (€598) miljoen opleveren om sportactiviteiten op basisscholen te financieren.
De frisdrankindustrie stelde zich vanaf het begin te weer tegen de suikertaks, maar nam wel maatregelen om minder suiker in producten te hoeven stoppen en zo (deels) aan de suikertaks te ontkomen. Daarom levert de invoering de Britse overheid vermoedelijk nog maar £240 (€276) miljoen op, schrijft The Times.
Drie strategieën
AG Barr, de fabrikant van het in-Schotland-wereldberoemde-drankje Irn-Bru, stak £1,4 (€1,6) miljoen in de herformulering van het oranje spul. De nieuwe Irn-Bru bevat in plaats van 8,5 theelepels suiker nu nog maar 4 theelepels suiker per 330 ml, maar wel zoetstoffen. Het leidt tot bijna komische taferelen; consumenten stropen wanhopig de schappen af op zoek naar de laatste ‘originele’ drankjes voordat ze definitief niet meer te krijgen zijn.
Andere merken verhogen de prijs en doen niets aan het suikergehalte. Consumenten betalen dan gewoon wat meer maar kunnen genieten van een ouderwetse suikerbom. Voor die weg kiezen bijvoorbeeld Pepsi, Redbull en Monster Energy. Cawston Press, producent van hoogwaardige frisdranken, vervangt de suiker in zijn frisdranken door fruitsap (dus natuurlijke suikers) en verhoogt de prijs navenant.
Nog simpeler is deze strategie: stop je drank in kleinere flessen, zodat de prijsverhoging minder opvalt. Dat doet bijvoorbeeld Coca-Cola, dat wel het suikergehalte in de frisdranken Lilt, Oasis, Fanta, Sprite en Dr Pepper reduceerde, maar aan de originele Coca-Cola niets durft te wijzigen en dus gewoon de fles wat kleiner maakt - en de prijs ietsjes hoger.
'Geen verschil'
Zal de suikertaks een verschil maken? Omdat hij het wachten op de wetgever beu was, voerde Jamie Oliver in zijn eigen restaurants zelf alvast een private suikertaks in. Volgens hem werkte die goed. Zal de suikertaks Britse consumenten er dan ook van weerhouden om die fles full-sugar Coca-Cola te kopen? "Het zal totaal geen verschil maken", zegt Tim Martin, de uitgesproken directeur van pubketen JD Wetherspoon. Retailers, restaurants en cafés maken zelf uit hoeveel van de taks zij aan hun klanten doorberekenen en hoe ze hun product aanpassen aan de nieuwe regelgeving. Bij een slimme aanpassingsstrategie merkt de klant er niets van en raakt de schatkist er net wat beter door gevuld, zeggen de critici met zoveel woorden.
Dit artikel afdrukken
Over de suikertaks is veel te doen geweest. De Britse regering wilde er eerst wel en vervolgens toch maar weer niet aan. Een rapport dat de taks aanbeval verdween zelfs in een la, tot oud-minister George Osborne min of meer bij verrassing de taks toch besloot in te voeren. Uiteindelijk blijkt het de enige concrete maatregel uit het vele malen uitgestelde Childhood Obesity-plan. De suikertaks moest £520 (€598) miljoen opleveren om sportactiviteiten op basisscholen te financieren.
De frisdrankindustrie stelde zich vanaf het begin te weer tegen de suikertaks, maar nam wel maatregelen om minder suiker in producten te hoeven stoppen en zo (deels) aan de suikertaks te ontkomen. Daarom levert de invoering de Britse overheid vermoedelijk nog maar £240 (€276) miljoen op, schrijft The Times.
Drie strategieën
AG Barr, de fabrikant van het in-Schotland-wereldberoemde-drankje Irn-Bru, stak £1,4 (€1,6) miljoen in de herformulering van het oranje spul. De nieuwe Irn-Bru bevat in plaats van 8,5 theelepels suiker nu nog maar 4 theelepels suiker per 330 ml, maar wel zoetstoffen. Het leidt tot bijna komische taferelen; consumenten stropen wanhopig de schappen af op zoek naar de laatste ‘originele’ drankjes voordat ze definitief niet meer te krijgen zijn.
Andere merken verhogen de prijs en doen niets aan het suikergehalte. Consumenten betalen dan gewoon wat meer maar kunnen genieten van een ouderwetse suikerbom. Voor die weg kiezen bijvoorbeeld Pepsi, Redbull en Monster Energy. Cawston Press, producent van hoogwaardige frisdranken, vervangt de suiker in zijn frisdranken door fruitsap (dus natuurlijke suikers) en verhoogt de prijs navenant.
Nog simpeler is deze strategie: stop je drank in kleinere flessen, zodat de prijsverhoging minder opvalt. Dat doet bijvoorbeeld Coca-Cola, dat wel het suikergehalte in de frisdranken Lilt, Oasis, Fanta, Sprite en Dr Pepper reduceerde, maar aan de originele Coca-Cola niets durft te wijzigen en dus gewoon de fles wat kleiner maakt - en de prijs ietsjes hoger.
'Geen verschil'
Zal de suikertaks een verschil maken? Omdat hij het wachten op de wetgever beu was, voerde Jamie Oliver in zijn eigen restaurants zelf alvast een private suikertaks in. Volgens hem werkte die goed. Zal de suikertaks Britse consumenten er dan ook van weerhouden om die fles full-sugar Coca-Cola te kopen? "Het zal totaal geen verschil maken", zegt Tim Martin, de uitgesproken directeur van pubketen JD Wetherspoon. Retailers, restaurants en cafés maken zelf uit hoeveel van de taks zij aan hun klanten doorberekenen en hoe ze hun product aanpassen aan de nieuwe regelgeving. Bij een slimme aanpassingsstrategie merkt de klant er niets van en raakt de schatkist er net wat beter door gevuld, zeggen de critici met zoveel woorden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Goed, die aanhalingstekens rond dat ‘Britse suikertaks gaat het verschil niet maken’, Hasna!
Direct effect blijkt sowieso al: producenten gaan hun suikergehalten verlagen.
Suikertaks is eerder o.a. in Mexico al effectief gebleken. Australische onderzoek concludeert dat de combinatie van belasten en subsidiëren het meeste effect kan sorteren.
Het is met de tactieken van de suikerindustrie al net als met die van tabak:
"Doubt is their product": Twijfel zaaien.
Van de Rutte3 - coalitie hoeven we wat dat betreft ook niet veel te verwachten:
afgelopen najaar werd een suikertaks nog weggestemd.
Alle mooie verhalen bij zijn aantreden ten spijt:
na Schippers, de minister van tabak, geeft de huidige CU VWS-staatssecretaris zelfs ook weer
2 jaar respijt op het door het gerechtshof aangescherpte rookverbod in de horeca.
En Rutte geeft het goede voorbeeld door onder meer zelf demonstratief
zo'n Cola suikerbommetje te consumeren. Ook de invoering van statiegeld wordt
- zelfs voor alleen flesjes al - door de D66 staatssecretaris op de lange baan geschoven.
Omwonenden van Schiphol en megastallen worden door deze regering feitelijk vogelvrij verklaard. Dat heet tegenwoordig "anticiperend handhaven".
"Geschiphold worden": zeer vertrouwenwekkend allemaal.
Seidell twittert:
"De Britse belasting op suikerhoudende drank die vandaag ingaat is nu al effectief."
En diezelfde standvastige Times kopt na dat:
"Why the sugar tax will lose its fizz"
nu heel anders:
"Brands reduce sugar to avoid tax on drinks".
Bloomberg:
"A tax on unhealthy goods “is probably the single-most important measure that can be taken to reduce death and suffering,” Larry Summers, the U.S. economist and former Treasury Secretary, said in an interview. “That’s why I think it’s important.”
Summers’s commentary accompanied the Lancet report, which focused on ways to curb illnesses such as heart disease, diabetes and cancer that can be blamed for 38 million deaths each year. A research group pulled together five studies and found that taxes on unhealthy products can work without disproportionately harming the poor."
De Britse ex-minister van Financiën, George Osborne (die min of meer op eigen houtje de sugar tax invoerde), voorspelt op de BBC dat de suikertaks uitgebreid zal worden naar melkdrankjes, zoals 'sugary milkshakes'.
Dat er nogal wat fris is dat aan de taks ontsnapt (door herformulering of andere slimme trucs) laat de DailyMail zien met dit lijstje van 'fizzy drinks that avoid the sugar tax but still have SIX teaspoons full of the stuff'.