Een school in Birmingham verkoopt ouders maaltijdboxen. Doel is hen te stimuleren tot een gezonder menu thuis. Dat meldt de BBC. De Hillstone Primary School staat in een arme wijk van de stad waar veel kinderen obees zijn. De school koopt de boodschappen in bij de groothandel en verkoopt die direct door aan de ouders. De verantwoordelijke voor de schoolmaaltijden stelt de dozen samen en laat de ouders mee profiteren van zijn inkoopvoordeel als grootverbuiker.

De box kost £22 en bevat vijf maaltijden voor vier personen. Omgerekend is dat €26,13 per doos en €1,31 per persoon per maaltijd. Bij Albert Heijn kost een maaltijdbox per persoon per maaltijd op dit moment €4,08. Directeur Gillian Sparrow van Hillstone Primary hoopt dat de maaltijdbox de eetgewoonten van de kinderen verandert en de ouders geld bespaart. Momenteel doen er zo'n 15 gezinnen mee. Er zou nog meer belangstelling zijn. Financieel gezien is daar in ieder geval alle aanleiding toe.

Het is een interessant experiment dat bij navolging boeiende gevolgen kan hebben. De detailhandel in voedsel wordt immers verlegd naar een nieuw en - op deze manier vormgegeven - veel goedkoper kanaal. Supermarkten en andere detaillisten lopen daardoor het risico een belangrijke stroom omzet te verliezen.
Dit artikel afdrukken