De afgelopen 25 jaar gingen Britse jongeren van 11 tot 16 jaar minder frisdranken drinken. Maar het aantal jongeren dat dagelijks energiedrankjes dronk, bleef gelijk.

Voor het eerst is over een langere periode onderzocht hoe het zit met de frisdrank- en energiedrankjesconsumptie van middelbare schoolkinderen. Een team van Cardiff University verzamelde data uit zelfrapportages en enquêtes van 176.000 middelbare scholieren van 11 tot 16 jaar over de jaren 1998-2017. Ze ontdekten dat in die periode het percentage jongeren dat dagelijks frisdrank dronk, daalde van 57% tot 18%. Ongeveer de helft van de jongeren bleef gemiddeld één keer per week frisdrank drinken. Het percentage scholieren dat dagelijks energiedrankjes dronk, bleef over de meetperiode 2013-2017 gelijk op 6%, terwijl de wekelijkse consumptie wel daalde van 23% naar 15%.

De onderzoekers noemen het zorgwekkend dat met name jongeren - jongens - uit lagere sociaal-economische groepen meer energiedrankjes blijken te drinken. Volgens hen komt dat door gerichte marketing en een prijsbeleid dat energiedrankjes nog goedkoper maakt dan een flesje water.

Op dit moment is er in Groot-Brittannië geen specifieke wetgeving met betrekking tot energiedrankjes, al hanteren verschillende supermarktketens (net als in Nederland) een leeftijdsgrens. Volgens de onderzoekers is het de hoogste tijd om dwingende maatregelen op te leggen om de consumptie van suikerhoudende dranken, waaronder energiedranken, terug te dringen.

medicalXpress - Call for urgent action on energy drinks as new UK research reveals daily use among young people
  • Deel
Druk af