Volgens The Guardian worden in Engeland jaarlijks 4,7 miljard plastic rietjes, 316 miljoen roerstaafjes en 1,8 miljard wattenstaafjes gebruikt en na eenmalig gebruik weggegooid. Tien procent van de wattenstaafjes verdwijnt door het toilet.

In totaal komt door dat soort praktijken vijf miljoen ton aan plastic afval per jaar in de zee terecht.

Publiek en bedrijven kunnen gedurende 6 weken op het voorgenomen verbod reageren. Het moet uiteindelijk tussen 2019 en 2020 van kracht worden. Het wetsvoorstel geldt alleen in Engeland. De zogeheten devolved administrations - het Schotse Parlement, De Nationale Vergadering van Wales en de Assemblee van Noord-Ierland - zullen aparte consultaties over een plastic-verbod moeten beginnen.

Het wetsvoorstel is een reactie van Gove op de druk die hem vanuit Brussel is opgelegd en die door de milieubeweging in Groot-Brittannië is overgenomen. In een interview begin dit jaar zei Gove, een voorstander van brexit, dat de huidige EU-regelgeving tegen plasticvervuiling een obstakel zou zijn voor een Brits verbod op rietjes.

Gove beweert meer te doen dan de EU. Dat kwam hem op een felle reactie op twitter van Eurocommissaris Frans Timmermans te staan. Timmermans is de man van het grote Europese plasticplan van de Europese Commissie (EC). De EC kondigde eerder dit jaar strenge EU-regelgeving aan; 10 soorten wegwerpplastic worden verboden en per 2030 moet 55% van het afvalplastic gerecycled worden.


Pikant
Gove's plan komt op een pikant moment. Afgelopen vrijdag kwam een omvangrijke fraude aan het licht met Brits voor recycling ingezameld plastic. Het ingezamelde plastic blijkt in Groot-Brittanië, Azië of Turkije alsnog in het milieu te belanden of te worden verbrand. Dat komt omdat China vorig jaar zijn grenzen voor Brits te recyclen plastic sloot; noch in Groot-Brittanië, noch op het vasteland van de EU is voorzien in nieuwe verwerkingscapaciteit terwijl daar al sprake was van een tekort.

Nederland wil convenant
Nederland wil in eigen land nog sneller resultaat dan Gove in Engeland; staatssecretaris Stientje van Velthoven (D66) wil met een typisch Nederlands convenant dat 'Plastic Pact' gaat heten, al begin 2019 wegwerpplastic uitbannen.
Dit artikel afdrukken