Britse parlementsleden blijken namelijk met elkaar jaarlijks 100.000 chocoladerepen te verorberen. Dat meldt Daily Mail.

Slecht voorbeeld
In 2013 en 2014 zijn in totaal 199.966 stuks chocoladerepen en andere zoetigheden verkocht door de cafés, kantines en eetgelegenheden in het Palace of Westminster, dat het Britse parlement huisvest. Kit Kat, Twix en Snickers zijn het populairst. Alleen al aan Kit Kats verdwenen er bijna 40.000 stuks achter de kiezen van de politici. Als je weet dat het Britse Lager- en Hogerhuis respectievelijk 650 en 792 leden tellen, komt dat neer op gemiddeld 70 repen per jaar.

Gezondheidsbehartigers maken zich zorgen over de buitensporige hoeveelheid door de wetgevers gekochte chocolade. Zoals Tam Fry, van het National Obesity Forum, die stelt: “Zo geef je geen goed voorbeeld aan de kiezers. Leden van het parlement zouden het goede voorbeeld moeten geven.”

Voorbeeldfunctie
Opvallend in dit verband is dat David Cameron, premier van het Verenigd Koninkrijk, jaren geleden tegen de goedkope chocolade bij de kassa’s van supermarkten ten strijde trok. Hiermee zouden ze de obesitas-crisis bevorderen. Vorige week nog kreeg Cameron de hele Britse gezondheidswereld over zich heen met zijn suggestie om de uitkeringen van te dikke en verslaafde mensen te korten. Dat was niet handig voor iemand die ook in het openbaar toegegeven heeft met zijn gewicht te worstelen en daarom geen brood meer te eten.

Lord McColl, voormalig chirurg en Hogerhuislid, zegt: “Het ziet er slecht uit als politici mensen vertellen wat ze moeten doen maar het zelf niet uitvoeren." De facilitaire dienst van de Houses of Parliament stelt in een reactie dat het parlement "groot voorstander is van gezond eten voor allen die in de gebouwen werken of ze komen bezichtigen en de catering faciliteiten gebruiken. Zo promoten wij tijdens onze 'Wellbeing Day' evenementen gezond eten. We gebruiken een stoplichtsysteem voor het vetgehalte van onze gerechten." Het spreekwoord ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ is echter niet voor niets ooit bedacht.

Fotocredits: 'Chokolade', cyclonebill via Wikimedia
Dit artikel afdrukken