Ondanks protesten van gezondheidsactivisten blijven fruitdranken onderdeel uitmaken van de Britse ‘5 A Day’-campagne. Dit blijkt uit een nieuw rapport van het ministerie van Volksgezondheid, meldt de Daily Mail.

De ‘5 A Day’ campagne van het Britse ministerie van Volksgezondheid is een richtlijn voor gezonde voeding. Al sinds 2003 adviseert de overheid om 5 porties groente of fruit per dag te eten. Daarbij geldt 150 ml sap ook als een portie.

Belangrijke bron vitaminen
Sinds afgelopen zomer staan fruitdranken en sappen in een twijfelachtig daglicht. Dit kwam doordat het Scientific Advisory Committee on Nutrition, adviseur voor de overheid, zijn zorgen uitsprak over producten met hoge hoeveelheden suiker. Sappen bevatten bijna even veel suiker als cola.

Het ministerie heeft daarop fruitdranken nog eens kritisch onder de loep genomen, maar blijft ze toch aanbevelen. Recente onderzoeken konden geen verband vaststellen tussen sappen en hart- en vaatziekten, sap blijkt juist gunstig voor bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Ook blijkt dat vruchtensap een van de belangrijkste bronnen is voor vitamine C en kalium, voornamelijk onder jongeren.

Gezondheidsbehartigers blijven bezwaar maken tegen sap in de 5 A Day-logo's. Maar ook zij weten dat tegenwoordig bijna niemand voldoende groente en fruit eet. Dan kan je altijd nog beter vruchtensap drinken dan helemaal geen vitaminen binnenkrijgen.

WHO: minder suiker
Dit nieuws komt gelijktijdig met de nieuwe aanbevelingen van de World Health Organisation (WHO). De WHO beveelt aan de suikerconsumptie zoveel mogelijk terug te dringen en geeft daar concrete richtlijnen voor. Onze energie-inname moet voor minder dan 10% uit toegevoegde suikers komen. Liefst nog zou de WHO de grens op 5% stellen. Geperst sap geldt als 'toegevoegde suiker' omdat we er meer van binnenkrijgen dan wanneer we een appel of sinaasappel als vrucht eten. De vrucht verzadigt, terwijl een tweede glas sap zo ingeschonken en gedronken is.

Fotocredits: kxmik
Dit artikel afdrukken