De ‘5 A Day’ campagne van het Britse ministerie van Volksgezondheid is een richtlijn voor gezonde voeding. Al sinds 2003 adviseert de overheid om 5 porties groente of fruit per dag te eten. Daarbij geldt 150 ml sap ook als een portie.
Belangrijke bron vitaminen
Sinds afgelopen zomer staan fruitdranken en sappen in een twijfelachtig daglicht. Dit kwam doordat het Scientific Advisory Committee on Nutrition, adviseur voor de overheid, zijn zorgen uitsprak over producten met hoge hoeveelheden suiker. Sappen bevatten bijna even veel suiker als cola.
Het ministerie heeft daarop fruitdranken nog eens kritisch onder de loep genomen, maar blijft ze toch aanbevelen. Recente onderzoeken konden geen verband vaststellen tussen sappen en hart- en vaatziekten, sap blijkt juist gunstig voor bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Ook blijkt dat vruchtensap een van de belangrijkste bronnen is voor vitamine C en kalium, voornamelijk onder jongeren.
Gezondheidsbehartigers blijven bezwaar maken tegen sap in de 5 A Day-logo's. Maar ook zij weten dat tegenwoordig bijna niemand voldoende groente en fruit eet. Dan kan je altijd nog beter vruchtensap drinken dan helemaal geen vitaminen binnenkrijgen.
WHO: minder suiker
Dit nieuws komt gelijktijdig met de nieuwe aanbevelingen van de World Health Organisation (WHO). De WHO beveelt aan de suikerconsumptie zoveel mogelijk terug te dringen en geeft daar concrete richtlijnen voor. Onze energie-inname moet voor minder dan 10% uit toegevoegde suikers komen. Liefst nog zou de WHO de grens op 5% stellen. Geperst sap geldt als 'toegevoegde suiker' omdat we er meer van binnenkrijgen dan wanneer we een appel of sinaasappel als vrucht eten. De vrucht verzadigt, terwijl een tweede glas sap zo ingeschonken en gedronken is.
Fotocredits: kxmik
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#13: Het grootschalig onderzoek van zo’n 16000 studies door het SBU (Swedish Council on Health Technology Assessment) kan ik niet vinden. Bestaat het wel, of verzin je dit weer?
Reactie # 10: Dick, Als eerste van de vijf toegezegde bewijzen voor causaal verbanden in de voedingsleer had ik er aan gedacht om schertsenderwijze te melden "Dat er causaal verband is tussen eten en sterfte; eet men langere tijd niet, dan sterft men."
Wat sereieuzer zijn de correlerende en causale verbanden in het artikel dat ik zojuist vertaalde voor euleev.nl handelend over de consumptie van rauwkost (wat tegenwoordig zo gepropageerd word als zijnde 'gezond' en werkzaam tegen alle welvaartziektes), en het toenemend aantal mensen die maagzuurremmers gaan slikken. Met het oog op de populariteit van smoothies & Co zou het volgende artikel wellicht ook (beter) gepast hebben onder redactionele verantwoordelijkheid.
door maagzuurremmers KAN RAUWKOST U FATAAL WORDEN
door Udo Pollmer
Aan voedingsmiddelen kleven ook bacteriën, die dan in het eten belanden. Het maagzuur beschermt het lichaam daartegen. Ons maagzuur dood bacteriën binnen luttele seconden. Medicijnen die de productie van maagzuur remmen ontnemen de maag deze levensbelangrijke functie. Wie tegelijkertijd rauwkost zoals salade eet, kan zwaar ziek worden.
Wisselwerkingen tussen leven levensmiddelen en geneesmiddelen zijn niet nieuw. De bekendste en tot dusver ook de gevaarlijkste, was de consumptie van grapefruit resp. grapefruitsap in combinatie met medicijnen. Deze citrusvrucht bevat van nature substanties, die het ontgiftingsvermogen van de lever ernstig veranderen. Dit leidt oftewel tot een versnelde afbraak van de geneesmiddelen die daarmee hun werking verliezen, of het tegenovergestelde is het geval n.l. dat de afbraak geblokkeerd word zodat levensgevaarlijke bloedspiegels ontstaan. Vele sterfgevallen zijn hierop terug te voeren.
Nu dient zich een bijzonder succesvolle groep medicijnen aan, die het grapefruit naar de kroon steken. Het zijn de zogenaamde protonpompremmers. Wat klinkt als een wapen uit het “Starschip Enterprise” zijn middelen tegen maagzuur. Ze kunnen de vorming van maagzuur nagenoeg volledig stilleggen en zijn op grond van hun betrouwbare werking zeer geliefd.
Stopt men met het geven van pillen, dan loopt ook het aantal vergiftigingen terug
Nu bestaat er een zeldzame statistische samenhang: Hoe meer protonpompremmers ingenomen worden, des te vaker worden ook voedselvergiftigingen geregistreerd. Daalt de pillendistributie, dan lopen ook de ziektegevallen terug. Dat klinkt opnieuw vergezocht, immers er zitten geen salmonella noch campylobacter kiemen in onze tabletten. Toch is de samenhang oorzakelijk en het mechanisme verbazingwekkend simpel. Het zuur in onze maag dient ervoor, kiemen in het eten te doden. Wanneer vroeger de jagers en verzamelaars toevallig hier een paar maden en daar een handvol bessen ingelijfd hadden, waren die hapjes in het zuurbad snel kiemvrij. De maag is een desinfectiesluis. Tegenwoordig doen de grotere eet-porties een ernstig beroep op de voorraden zuur. Desalniettemin is het nog altijd werkzaam, vooral wanneer de salade als eerste gegeten word.
Protonpompremmers beroven de maag van zijn functie als desinfectiesluis. Hoe minder zuur in de maag, des te minder kiemen volstaan voor een infectie. Bij langdurig gebruik wordt de maag een biotoop voor kiemen. Dat bevordert ook infecties in de dunne darm, die normaalgesproken kiemvrij is. Natuurlijk zijn geneesmiddelen, die patiënten van oprispend zuur bevrijden, nuttig en waardevol, maar ze dienen doelgericht en verstandig ingenomen worden. Wat we kunnen lezen uit artsen vakbladen, worden de pillen veel te vaak voorgeschreven. Vaklui spreken letterlijk van een “irrationele inzet”. Intussen zijn enkele van deze medicamenten ook zonder recept verkrijgbaar.
Hier begint de maag van de hygiënist te draaien
Bij voedselinfecties speelt dus niet alleen de kiembelasting een rol, gelijktijdig zijn populaire geneesmiddelen daarbij betrokken. Vooral de toename van campylobacter-infecties breken de gezondheids instanties zuur op. Het handelt zich om een ernstige diarree aandoening, die in zeldzame gevallen het Guillan-Barre-Syndroom veroorzaken kan. Een syndroom, dat lijkt op een kinderverlamming. Hierbij begint bij veel hygiënisten de maag te draaien.
Tot dusver gold vooral gevogeltevlees als oorzaak van de infectie. Sinds goed 10 jaar zijn daarom in Nederland het aantal campylobacter kiemen op gevogelte drastisch omlaag gebracht. Desondanks nam het aantal infecties duidelijk toe. Bij het doorlopen van alle denkbare scenario’s door het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu pasten de omzetcijfers van maagzuurpillen het beste bij de reeks ziektegevallen Hun collega’s van de Universiteit Swansea vonden eveneens een duidelijke samenhang tussen de uitgeschreven recepten en campylobacter infecties en salmonella. Ondertussen word duidelijk, dat ook vele andere maag-darm-kiemen zoals het gevreesde clostridium difficile, EHEC, listerinen of heliobacter door zuurremmers een optimaal milieu aantreffen.
In de praktijk betekend het, dat met het oog op de onophoudelijke stijgende omzet van protonpompremmers de patiënten terughoudendheid zouden moeten zijn met de consumptie van rauwe levensmiddelen om het even of het nu gaat om sla of tartaar. Dit in ondertussen een van de belangrijkste maatregelen, om gevaarlijke voedselvergiftigingen in te dammen.
Literatuur:
Kane GC, Lipsky JJ: Drug-grapefruit juice interactions. Mayo Clinic Proceedings 2000; 75: 933-942
BfR: Schutz vor lebensmittelbedingten Infektionen mit Campylobacter. Verbrauchertipp 2012
AMB: Protonenpumpenhemmer: zu häufige Verordnung und Risiken bei Dauertherapie. Arzneimittelbrief 2008; 42, 49
Bouwknegt M et al: Potential association between the recent increase in campylobacteriosis incidence in the Netherlands and proton-pump inhibitor use – an ecological study. Euro Surveillance 2014; 19 (32): pii=20873
Bavishi C, DuPont HL: Systematic review: the use of proton pump inhibitors and increased susceptibility to enteric infection. Alimentary Pharmacology & Therapeutics 2011; 34: 1269–1281
Hagiwara T et al: Proton pump inhibitors and helicobacter pylori-associated pathogenesis. Asian-Pacific Journal of Cancer Prevention 2015; 16: 1315-1319
Howell MD et al: Iatrogenic gastric acid suppression and the risk of nosocomial Clostridium difficile infection. Archives of Internal Medicine 2010; 170: 784-790
Brophy S et al: Incidence of Campylobacter and Salmonella infections following first prescription for PPI: a cohort study using routine data. American Journal of Gastroenterology 2013; 108: 1094-1100
@9-Piet Je vergat Swiebertje’s vriend Malle Pietje nog. Je reactie is van het niveau van wat je zegt ben jezelf, dat alleen in opperste wanhoop en bij gebrek aan ieder steekhoudend argument als laatste kansloze verdediging wordt ingezet door kinderen.
We hadden in de vijftiger jaren de zich professor noemende halve gare George Adamski. Die beweerde regelmatig door vliegende schotels te worden opgepikt en reisjes door het universum te maken. Hij had net als die Knop ook vele hardnekkige domme gelovigen. Tot op de dag van vandaag zelfs. Koningin Juliana zag ze ook vliegen en ontving hem zelfs nog eens in haar paleis.
De nonsens van Knop door mij aangehaald zijn van hem afkomstig. Goegel brengt ze allemaal boven. Je lijkt wat dit betreft wat op Edith Schippers die de bonnetjes affaire gewoon omdraait en steeds dezelfde lege argumenten herhaalt.
Het repeterende geroep dat er geen bewijs is dat suiker niet dik en ziek maakt betekent niet dat het dan ook niet zo is. Alleen al het grootschalig onderzoek van zo’n 16000 studies door het SBU (Swedish Council on Health Technology Assessment) zegt meer dan voldoende.
Citaat van Piet: ‘Ze eten normaal vet en echte suiker wanneer het lichaam daarom vraagt en nodig heeft’.
Wat is echte suiker Piet?
PS Kan je in je lange plakwekjes eens zo nu en dan een witregel er tussen gooien? Dit bevordert de leesbaarheid.
PPS http://www.encyclo.nl/begrip/quatsch
Er is in de brei van gegevens van Piet één ding wat me opvalt, namelijk de link tussne meer plantaardig voedsel en meer prikkelbare darm syndroom. Piet, heb je daar directe, specifieke links voor naar wetenschappelijke publicaties?
# 10 Dick: Ik sta op het punt om te gaan werken, maar ik zal je er 5 geven. Wel pas na het weekend! In de voedingsleer is inderdaad veel van word beweerd klinkklare onzin, aldus de mensen die met de voeten in de modder staan. Wat daarentegen wel echt waar is word weer door tal van pseudo-wetenschappers te vuur en te zwaard bestreden. Momenteel werkt een cartoonist voor ons aan tekeningen die lijken op de waarschuwingen tegen roken op pakjes sigaretten of tegen overmatige alcoholconsumptie. "Voedingsdeskundigen kunnen ernstige schade toebrengen aan uw gezondheid." "Voedingsdeskundigen maken meer kapot dan uw lijf lief is."