De National Health Service, het openbare gezondheidszorgstelsel van Groot-Brittannië, ligt onder vuur. Uit cijfers blijkt de instelling vorig jaar £116 miljoen (163,5 miljoen euro) vergoed te hebben aan glutenvrije en dieetproducten.

Ruim 100.000 pizza's op doktersvoorschrift
Volgens gegevens van het Health and Social Care Information Centre zijn in 2014 211.200 recepten uitgeschreven voor glutenvrije en eiwitarme producten, schrijft de Daily Mail. Ruim 102.000 recepten waren uitgeschreven voor glutenvrije pizza's, bijna 7.000 voor cakes of cakemixen en nog eens duizenden voor koekjes en custardpuddingen.

Regeling uit de jaren '60
De NHS hanteert per regio verschillende regels voor het vergoeden van speciale dieetvoeding. Over het algemeen kunnen coeliakie-patiënten via hun dokter aan glutenvrije levensmiddelen komen. Die regeling stamt uit de jaren '60, toen glutenvrije producten nog maar zeer moeizaam verkrijgbaar waren. Patiënten, naar schatting 1 op de 100 Britten, konden hun glutenvrije producten bij de huisarts 'bestellen', en de apotheek leverde ze vervolgens uit.

Het verouderde systeem is aan het licht gebracht door bezorgde apothekersmedewerkers. Zij zetten vraagtekens bij de klakkeloos uitgeschreven doktersrecepten ('boodschappenlijstjes'), de enorme toeslag die de afhandeling via een apotheek vereist en de ongezondheid van de voorgeschreven voedingsmiddelen. Bovendien bleek het systeem, door het ontbreken van een uniform beleid, fraude en willekeur in de hand te werken.

Verontwaardiging
Politiek en publiek zijn verontwaardigd. Uitgaven aan vet en ongezond eten kunnen op weinig sympathie rekenen in een tijd dat iedereen zich druk maakt over de obesitasepidemie die Groot-Brittannië overspoelt. Het feit dat de NHS bepaalde dure medicijnen niet meer vergoedt en inmiddels wachtlijsten voor verschillende ingrepen hanteert, verklaart de ontstane verontwaardiging verder.

In Nederland is het niet mogelijk glutenvrije producen via je dokter te bestellen. In sommige gevallen is het mogelijk een tegemoetkoming in de kosten van een glutenvrij dieet te krijgen via de Belastingdienst, de zorgverzekering of de gemeente, meldt de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Fotocredits: 'Come fare la pizza senza glutine', Guide-online.it
Dit artikel afdrukken