Ruim 100.000 pizza's op doktersvoorschrift
Volgens gegevens van het Health and Social Care Information Centre zijn in 2014 211.200 recepten uitgeschreven voor glutenvrije en eiwitarme producten, schrijft de Daily Mail. Ruim 102.000 recepten waren uitgeschreven voor glutenvrije pizza's, bijna 7.000 voor cakes of cakemixen en nog eens duizenden voor koekjes en custardpuddingen.
Regeling uit de jaren '60
De NHS hanteert per regio verschillende regels voor het vergoeden van speciale dieetvoeding. Over het algemeen kunnen coeliakie-patiënten via hun dokter aan glutenvrije levensmiddelen komen. Die regeling stamt uit de jaren '60, toen glutenvrije producten nog maar zeer moeizaam verkrijgbaar waren. Patiënten, naar schatting 1 op de 100 Britten, konden hun glutenvrije producten bij de huisarts 'bestellen', en de apotheek leverde ze vervolgens uit.
Het verouderde systeem is aan het licht gebracht door bezorgde apothekersmedewerkers. Zij zetten vraagtekens bij de klakkeloos uitgeschreven doktersrecepten ('boodschappenlijstjes'), de enorme toeslag die de afhandeling via een apotheek vereist en de ongezondheid van de voorgeschreven voedingsmiddelen. Bovendien bleek het systeem, door het ontbreken van een uniform beleid, fraude en willekeur in de hand te werken.
Verontwaardiging
Politiek en publiek zijn verontwaardigd. Uitgaven aan vet en ongezond eten kunnen op weinig sympathie rekenen in een tijd dat iedereen zich druk maakt over de obesitasepidemie die Groot-Brittannië overspoelt. Het feit dat de NHS bepaalde dure medicijnen niet meer vergoedt en inmiddels wachtlijsten voor verschillende ingrepen hanteert, verklaart de ontstane verontwaardiging verder.
In Nederland is het niet mogelijk glutenvrije producen via je dokter te bestellen. In sommige gevallen is het mogelijk een tegemoetkoming in de kosten van een glutenvrij dieet te krijgen via de Belastingdienst, de zorgverzekering of de gemeente, meldt de Nederlandse Coeliakie Vereniging.
Fotocredits: 'Come fare la pizza senza glutine', Guide-online.it
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'Pizza's vergoeden' klinkt veel absurder dan een tegemoetkoming in de dieetkosten (de enige medische behandeling van coeliakie!), en daar hebben we het hier over. Dat er wat aan de regeling in Engeland moet veranderen lijkt me duidelijk.
Maar ik ben van mening dat een inkomensafhankelijke tegemoetkoming wel op zijn plaats is.
Als je in de bijstand zit kan je de medische behandeling van je ziekte niet betalen. Er wordt coeliaken met een laag inkomen dus een medische behandeling onthouden. Dat lijkt mij in een beschaafd land niet wenselijk.
Daarnaast verwacht ik dat er de komende jaren een verdubbeling van het aantal gediagnosticeerde coeliaken zal zijn. Dit gezien de media-aandacht en het feit dat gezondheidswerkers meer aandacht hebben voor de ziekte. Hopelijk doet de markt dan zijn werk en wordt de beschikbaarheid van glutenvrije voeding betaalbaarder en beschikbaarder.
In een paginagroot artikel in The Daily Mail schrijft de Britse arts Max Pemberton over de 'waanzin' dat de NHS glutenvrije levensmiddelen, en dan nog junkfood ook, vergoedt.
Na een fikse tirade over de vele mensen die denken een voedselallergie te hebben (20 à 40% van de Britse bevolking), versus de 'echte' zieken die bv. coeliakie of een echte intolerantie hebben (2 tot 10%) en de onmogelijke spagaat waarin de zorgsector verkeert bij het moeten beslissen welke ingrepen of medicijnen nog wel vergoed kunnen en mogen worden met een NHS die op alle fronten moet bezuinigen, besluit hij:
Gluten-free food is not a medicine. It is food, and a luxury at that. And I simply don’t see how the NHS can justify buying fatty or sugar-laden unhealthy junk food for patients.
It might seem unfair but, sadly, that’s the way the (gluten-free) cookie crumbles.
En dan hebben we het nog niet gehad over de andere medische kosten. Alle labonderzoeken en de jaarlijkse bloedonderzoeken gaan van het eigen risico af. Ik las op een forum een verhaal van een mevrouw met een kind met coeliakie. Ze zat in een schuldsaneringsregeling en kon het glutenvrije eten niet betalen. Ze kon bijzondere bijstand aanvragen, maar dat hield haar budgetbeheerder achter om nog meer af te lossen. De medische behandeling van haar kind, een glutenvrij dieet, was dus voor hen niet te betalen. Marieke Henselmans (van de Vrekkenkrant, tegenwoordig besparingsdeskundige) deed vorig jaar een oproep: tips om voor een klein bedrag glutenvrij te eten. Ze heeft geen reacties gehad, voor zover ik weet.
Overigens is onder Engelse coeliaken grote verontwaardiging over dit verhaal van de BBC....
Op het systeem dat de de Britten hanteren kan wel een en ander worden opgemerkt. Een ding staat als een paal boven water: als je glutenvrij moet eten, betaal je stukken meer. Zelfs als je zo goedkoop mogelijk inkoopt. Het advies van artsen en diëtisten is om in ieder geval meel gecertificeerd glutenvrij te kopen. Dat betekend dat je gemiddeld €3,00 per kilo betaalt (gewone bloem kost €0,35). Als je brood volledig laat staan en een bord aardappelen in de morgen eet ben je goedkoop uit natuurlijk, maar dat is in onze broodcultuur erg ingewikkeld voor de mensen.
In NL kan je een bedrag aftrekken van de belasting mits je boven de drempel uitkomt. Ik ken vrijwel niemand op de diverse fora die wat terugkrijgt. In België krijg je een vast bedrag via de zorgverzekeraar (maar zijn de gronden strenger. Als je zoals ik geen antistoffen aanmaakt, maar aantoonbaar coeliakie hebt dmv een darmbiopt vastgesteld, krijg je geen vergoeding). Ik heb begrepen dat in Italië coeliaken via de zorgverzekeraar een pas krijgen waarmee ze korting krijgen op glutenvrije producten bij farmacias en speciale glutenvrije winkels. Wij thuis met 3 coeliaken komen ook niet boven de drempel van de NL belastingdienst uit. Ik schat dat we per maand toch €125,00 meer uitgeven. En dat is een relatief laag bedrag omdat ik groot inkoop, vaak via groothandels, en alles zelf kan maken.