In Groot-Brittannië houdt een onderzoekscommissie zich bezig met de vraag hoe de regeringsgebouwen efficienter en goedkoper beheerd kunnen worden. Het volk betaalt eraan mee en volgt de voortgang. Af en toe vallen de monden open, schrijft The Guardian.

Bang voor mindere kwaliteit champagne
Dat gebeurde bij het voorstel om de catering van de twee huizen in de Britse politiek, The House of Commons en The House of Lords, te laten fuseren. Dat voorstel werd zonder blikken of blozen door de Lords verworpen omdat zij vreesden dat "de kwaliteit van de champagne niet meer zo goed zou zijn als ze gebruik moesten maken van een gezamenlijke service." Dat verklaarde Sir Malcolm Jack vorige week voor de onderzoekscommissie.

De commissie wist niet wat ze hoorde. "Verzint u dit? Is dit waar?" reageerde commissievoorzitter Jack Straw, waarop Jack antwoordde "Ja, het is waar".

Uit nadere gegevens blijkt dat The House of Lords, dat een jaarlijks cateringbudget heeft van £ 1,3 miljoen, sinds het aantreden van de huidige coalitie in 2010 17.000 flessen champagne heeft aangekocht voor een totaalbedrag van £ 265.770. Dat komt neer op 5 flessen voor ieder van de 780 'peers'.

Management van de regeringsgebouwen
Deze en andere bevindingen maken de roep om een onafhankelijke aansturing van de regeringsgebouwen steeds duidelijker. Die aansturing ligt van oudsher in handen van de Clerk of the House en de Clerk of the Parliaments.

Beide clerks zijn niet-partijgebonden functionarissen, die regering en parlementsleden over grondwettelijke en juridische zaken moet adviseren. Of zij de juiste figuren zijn om ook de verantwoordelijkheid over het £ 200 miljoen tellende budget en 2.000 man personeel op zich te nemen, is de vraag. Iedere 'onthulling' of ongemakkelijke waarheid (lekkende daken, chronisch verstopte urinoirs) wijst er op dat een splitsing van de verantwoordelijkheden en een 'op het bedrijfsleven gestoelde' chief executive' een betere oplossing zal zijn.

Adequate dienstverlening?
Hoewel de 'clerks' stellen dat zij in de Houses of Parliament een 'house service fit for purpose' runnen, ziet de commissie dat nogal anders. "Wij zijn het daar fundamenteel mee oneens. Van de overal rondrennende muizen, tot in de eetkamers van de parlementsleden en andere ruimten waar gegeten wordt tot de lange rijen van bezoekers en de mislukte salarisonderhandelingen, vinden wij de 'house service' juist helemaal niet 'fit for purpose', stelt de commissie in The Guardian.

Fotocredits: 'empty bottles in the rain', Tanakawho
Dit artikel afdrukken