De 77-jarige Paddy Ashdown, oprichter van de Britse middenpartij LibDems, is verontwaardigd en gefrustreerd. "Wij Britten waren, samen met Nederland overigens, altijd de grote internationalisten op het wereldtoneel. En kijk nu? De twee grootste partijen in dit land kiezen voor isolationisme en protectionisme", zegt hij in het FD. Ashdown "acht de kans dat de brexit gestopt kan worden op 55% tegen 45% dat het niet lukt".

Volgens Ashdown is is de 'incompetente regering-May en de rest van dit idiote stel' "zover achteropgeraakt, dat ze er nooit meer in zullen slagen om in het najaar een complete deal aan het parlement voor te leggen. Ze zullen straks gaan beloven dat alle losse eindjes nog geregeld gaan worden tijdens de overgangsfase. Maar daar kan het parlement natuurlijk niet mee instemmen, want dan heb je er geen zeggenschap meer over."

Ook de douane-unie, die nu als mogelijke oplossing voorzien wordt om het brexit-probleem met name langs de Ierse grens op te lossen, gaat volgens Ashdown geen soelaas bieden. "Dan blijft de vraag natuurlijk: wacht even, wat zijn we opgeschoten? Als je in douane-unie blijft en in de interne markt, is er niets veranderd, behalve dat je minder invloed hebt dan als volwaardig EU-lid".

Ashdown vestigt zijn hoop op het op gang komen van een beweging die de mensen vertegenwoordigt die met de blik open naar de rest van de wereld staan. "En dat kan. Het levende bewijs daarvoor is Emmanuel Macron in Frankrijk. Vanuit het liberale centrum heeft hij als nieuwkomer de traditionele partijen in zijn land in één klap zo goed als irrelevant gemaakt. Hij deed dat vanuit een beweging, En Marche, die pas later een partij werd. Dat kan hier ook gebeuren."

Geen Brexit zou de Britten, en Nederland dat veel voedsel naar Engeland exporteert, een boel kopzorgen schelen. Om er slechts een paar te noemen: geen 'seismische impact' op de Britse levensmiddelensector, geen zorgen over rottende voorraden aan de grenzen, geen grensconflict met de Ieren, minder dure vis en behoud van Britse kweekvis en veel minder dure boodschappen.

Volgens een marktonderzoek zou in december nog slechts 41% voor Brexit hebben gestemd. Als het parlement de regering May laat vallen, is er weer wat hoop voor de anti-Brexiteers.
Dit artikel afdrukken