Verhalen van 13 juli rondom Corona vind je in Aangepaste coronanoodwet, nog geen faillissementenpiek, werknemers tuindersbedrijf geïsoleerd.

In de Ondertussen van maandag 13 juli vallen mij deze berichten op:

- Europol helpt (inter)nationale diefstal dure GPS-systemen van boeren te voorkomen (NOS). De systemen zitten op de tractor en wijzen niet de weg, maar vertellen een boer bijvoorbeeld precies waar een zaadje moet vallen of hoeveel mest hij moet toedienen voor een optimaal teeltresultaat. Diefstal van deze systemen is fors toegenomen sinds april vorig jaar; er zijn 200 meldingen, in juni alleen al waren er 30. Opvallend veel tractoren in Flevoland worden leeggeroofd. "Ik vermoed dat dat is omdat de boerderijen daar nogal afgelegen liggen en groot van omvang zijn. Ook zijn er op een erf vaak meerdere tractoren met van die systemen", zegt Ed Kraszewski van de Landelijke Eenheid. De criminelen reizen rond en slaan hun slag waar het meeste te halen valt. Binnen en buiten Nederland. Het gestolen goed bieden ze weer te koop aan.

- waterbedrijf Evides in Rotterdam heeft een drijvend zonnepaneleneiland geïnstalleerd dat automatisch meedraait met de zon. Een primeur in Nederland. En misschien wel in de wereld (Trouw). Sensoren en radars meten waar de zon staat en draaien het eiland van zonnepanelen vervolgens bij. De opgewekte stroom gaat rechtstreeks naar de waterzuiveringsinstallatie. En dat verduurzaamt in één klap 20 procent van het energieverbruik bij Evides. Het eiland is vrij van microplastics en schadelijke stoffen, want die mogen niet in het drinkwater komen. Het idee van drijvende zonnepanelen is niet nieuw. Een consortium oefende al op de Oosterschelde.

- in Engeland werden de eerste zes maanden van dit jaar al 2.483 kinderen vanwege ondervoeding opgenomen in het ziekenhuis (Independent). Sinds het uitbreken van corona is de voedselarmoede in Engeland verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit een onderzoek onder 150 ziekenhuizen, het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger. Ook voedselbanken ondervinden die toename. De voedselbank, onder leiding van ‘Charity the Trussell’, deelde in april 89% meer voedselpakketten uit dan het jaar daarvoor. Ook in Nederland nam het aantal klanten per voedselbank toe sinds het uitbreken van de coronacrisis.

Oude windmolens worden steeds minder populair in het buitenland (BNR). "Nu wordt 70 procent van de windmolens hergebruikt en 30 procent gerecycled. Binnen een jaar zijn die percentages omgedraaid. Nieuwere grote windturbines zijn lucratiever, omdat de kostprijs per kilowattuur omlaag gaat. Daar kunnen die oude windmolens gewoon niet tegenop", legt Wim Robbertsen directeur van Business in Wind uit.

In Soedan wordt een 40 jaar oud verbod op alcohol opgeheven (NRC). Niet-moslims mogen voortaan in huiselijke kring weer alcohol nuttigen. Niet alleen alcohol is weer toegestaan, vrouwen en kinderen mogen voortaan ook zonder schriftelijke toestemming van hun echtgenoot reizen.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken