Eenzijdige voorwaarden
Volgens Girardin zijn de nieuwe voorwaarden eenzijdig door de Britten ingevoerd en in strijd met de brexit-afspraken. Ze dreigde in het Franse Parlement met 'vergeldingsmaatregelen', zoals het afsluiten van de stroomvoorziening op het Kanaaleiland. Jersey ligt 20 kilometer uit de Franse kust en krijgt zijn stroom via kabels vanaf het Franse vasteland geleverd. In het eind vorig jaar op het nippertje gesloten brexit-akkoord is stroomonderbreking vastgelegd als vergeldingsmaatregel in het geval dat een van de partijen zich niet aan de afspraken zou houden.
De visserij was in de brexitonderhandelingen tot op het laatste moment een heet hangijzer. De felle opstelling van de Fransen hangt samen met de angst dat hun vissersvloot straks niet alleen rondom de Kanaaleilanden minder welkom is, maar ook in de visrijke 6-12-mijlszone beperkingen opgelegd gaat krijgen. Ook in die zones is het aantal verstrekte vergunningen ver achtergebleven bij het aantal aangevraagde, aldus de Huffington Post. Bovendien is er een papieren circus opgetuigd waarbij zowel de Franse als de Britse autoriteiten én de Europese Commissie hun zegje over de vergunningen moeten doen. Die traagheid schuurt misschien nog wel erger dan het feit dat er überhaupt nog geen overeenstemming is bereikt over de dit jaar op te vissen quota.
Blokkadedreiging
Omdat Franse vissers aangaven donderdag bij de haven van Saint-Hélier te gaan protesteren, stuurde de Britse premier Boris Johnson een tweetal marineschepen naar het eiland om de situatie in de gaten te houden en het conflict te de-escaleren. Frankrijk bleef uiteraard niet achter en liet ook 2 marineschepen rond het eiland patrouilleren. Donderdagochtend meldden zich een vijftigtal Franse vissersboten bij Jersey, aldus Le Figaro. Tot een zeeslag kwam het niet. Wel werden de Franse vissers uitgenodigd hun zegje te komen doen bij de autoriteiten van Jersey. Ze kwamen er gedesillusioneerd van terug. "Ze schuiven de Franse staat de schuld in de schoenen, die volgens hen niet de juiste gegevens heeft verstrekt," klaagde een van de Franse schippers. Van hem mag minister Girardin haar dreigement uitvoeren en 'le jus', de stroom, afsnijden.
Donderdagmiddag verlieten de Franse schepen de wateren van Jersey weer. De marineschepen bleven achter. Op diplomatiek niveau bemiddelt inmiddels de Europese Commissie in het conflict, schrijft de NOS. Een woordvoerder heeft beide partijen tot 'kalmte' opgeroepen. Inmiddels zijn ook de Britse marineschepen weer terug naar hun havens gekeerd.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eens even kijken....
Een vrije handel van goederen en diensten is naar een tariefgebonden omgezet, waardoor er een enorme papierwinkel en een forse hoeveelheid tijd en geld verspild wordt. Er bestaat een kans dat de UK uit elkaar valt. Britten denken dat zij van alles gaan exporteren, hoofdzakelijk (heel) ver weg, maar een aanzienlijk deel van hun maak-industrie zit in de bederfelijke waar. Uitvinder van zeer luchtig ijs, Margareth Thatcher had de Britse zware industrie al vaarwel gezegd ten faveure van de dienstensector, oftewel the city en die loopt inmiddels behoorlijk leeg. Maar ze kunnen nu wel rechte bananen kopen.
Kan je aangeven hoe groot die problemen dan zijn?
Voor beide landen economisch gezien een minuscule markt, maar het leidt de publieke opinie zo gemakkelijk af van de werkelijke situatie en problemen rond Brexit en die zijn groot.