De Champagne-streek lijkt het zwaar te hebben door het veranderende klimaat. Dit jaar werd de Franse streek getroffen door zo ongeveer alle plagen en rampzalige weersomstandigheden die een wijnbouwer kan bedenken. Het groeiseizoen is het slechtste sinds het beruchte jaar 1956. Naar verwachting zal de oogst een van de kleinste zijn sinds de jaren '80.

De Champagne werd achtereenvolgens getroffen door late vorst, hagelstormen, teveel neerslag, een meeldauwepidemie en grijze schimmel, schrijft Decanter. Geen wijngaard wist aan schade te ontkomen.

Schaarste biedt kansen voor nieuwe aanbieders
Dat betekent dat de oogst dit jaar achterblijft bij de verwachtingen zodat een Champagne-tekort kan ontstaan. De Champagnehuizen zullen hun bestaande voorraden uit eerdere jaren fors moeten aanspreken om aan de vraag naar Champagne te voldoen. Daarnaast lopen ze het risico dat een nieuwe concurrent hen marktaandeel gaat afsnoepen.

Terwijl de klimaatverandering de Franse Champagnestreek bedreigt, blijkt datzelfde fenomeen een zegen voor de Britse wijnbouw. De Zuid-Engelse kalkgronden en gestaag stijgende temperaturen bieden zo'n gunstige omstandigheden voor de druiventeelt, dat zelfs grote Champagne-huizen als Taittinger en Vranken-Pommery zich er inmiddels gevestigd hebben. De afgelopen 5 jaar is er flink geïnvesteerd in materieel, kennis en expertise. De Britse bubbels doen inmiddels in kwaliteit niet meer onder voor de echte Champagne van de overkant.

Nieuwe markt veroveren
De Britse bubbels staan aan de vooravond van een grote doorbraak. Deze week gaat de eerste container met 5.000 flessen Britse schuimwijnen naar de VS. De Britse bubbels zijn buiten New York nog niet erg bekend. Daar moet nu snel verandering in komen. Vier topproducenten, Digby Fine English, Hush Heath Estate, Bolney Wine Estate en Camel Valley sturen hun volgens de traditionele manier gemaakte mousserende wijnen naar 9 Amerikaanse staten, en de hoofdstad Washington. Ze mikken op top-restaurants en wijnspecialisten.

"Deze wijn kan het tegen iedere concurrent opnemen. Onze wijnen zijn net zo goed als champagnes die twee keer zo duur zijn. Dat begrijpen de Amerikaanse kenners", zegt Trevor Clough, van Digby Fine English. Volgens een Amerikaanse importeur is de belangstelling overweldigend.
Dit artikel afdrukken