De toestroom van seizoensarbeiders uit landen als Polen, Roemenië en Bulgarije naar Groot-Brittannië loopt snel terug. Dat is het gevolg van de daling van het Britse pond sinds het Brexit-referendum van juni 2016. In de zachtfruitsector (aardbeien, pruimen en bessen) leidt dat extra uitdagingen. Volgens Laurence Olins, voorzitter van het Britse Zomerfruit, solliciteerden voorgaande jaren tien mensen per vacature in de oogsttijd, nu zijn dat er nog maar drie. Britse boeren vrezen dat zich binnenkort structurele arbeidstekorten zullen voordoen.
Om de terugloop in arbeidskrachten op te vangen en mogelijke Brexit-barrières te ontlopen, zouden telers zelfs bereid zijn (delen van) hun productie naar Polen te verhuizen, meldt de Independent. Jaarlijks zijn er zo'n 29.000 seizoenskrachten nodig om het Britse zachtfruit te plukken.
Ook in andere sectoren, zoals onderwijs en zorg, is Groot-Brittannië minder in trek bij arbeidsmigranten. De Britse regering beloofde een overgangsregeling op het Brexitbesluit op te vangen. Tot nu toe is daar weinig duidelijkheid over geschapen, schrijft de krant.

Als de Britse boeren de goedkope arbeid met hun teelten achterna reizen, moeten ze wel andere markten zoeken. Een doosje aardbeien zou tot 50% duurder kunnen worden door de dure eurozone ten opzichte van het pond.
Independent - UK farmers are setting up businesses in Poland ahead of Brexit
  • Deel
Druk af