“Het duurt zeker een half jaar, vermoedelijk veel langer, voordat dat geregeld kan worden", zegt de National Farmers Union (NFU) zowel optimistisch als paniekerig. "Dat betekent dat we al die tijd een feitelijk handelsembargo hebben voor de EU." En daar is de paniek nog niet compleet mee benoemd. "Daarna gaat de EU haar externe exportheffingen invoeren voor alles wat Brits is", zegt de NFU, "dan kunnen we daar nooit meer concurreren.”
De NFU wees al eerder op de ook op Foodlog vele malen besproken dreigende tekorten door vergelijkbare importvraagstukken. Ook de ingevoerde voeding en dranken, waar Groot-Brittannië afhankelijk van is omdat het land relatief weinig zelfvoorzienend is, zullen met oponthoud worden geconfronteerd. De NFU vindt dat dat aspect van brexit alle aandacht heeft gehad maar dat het belang van de Britse boeren onderbelicht is gebleven. "De export van lamsvlees naar Frankrijk", zegt de NFU, "is van levensbelang voor onze schapenhouders, de zuivel exporteert steeds meer kaas naar de EU. In veel Zuid-Europese landen verkopen we het bruine kippenvlees wat de Britten niet lusten. Al die handel dreigen we kwijt te raken, tijdelijk of voorgoed. Dat zou een ware ramp zijn.”
Onderwijl meldt Trouw dat de Britse brexiteer, oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-burgemeester van Londen Boris Johnson er alles aan doet om May schipbreuk te laten lijden. Voor zijn boeren heeft hij alvast geen alternatief.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
No use crying over spoiled milk resp. wie zijn zitvlak brandt, moet op de blaren zitten.
Referendum is in volle vrijheid en met toegang tot alle informatiemiddelen geweest, waaruit het V.K. per 29 maart 2019, om 11.00 GMT de EU verlaat. Dat velen niet zijn wezen stemmen, en het Britse parlement en regering dit raadgevend referendum als bindend hebben aangenomen, is hun vrije keus geweest.
En met £ 50 mln PER DAG - vlg Boris the Liar - naar het Nationale Health Service ipv "Brussel", waar hebben de Britten problemen mee ?
En waarom is NL zo'n grote afdrager aan de EU ? Simpel, omdat we invoerrechten, landbouwheffingen en BTW heffen over alles, wat via Rotterdam c.s. de EU inkomt, tot de containers die doorgaan naar Helsinki, Riga en Aberdeen toe.. Daar mogen we wel 25% van zelf houden.
Overigens: OOK in NL hebben we twee partijen, die liever het eigen ego oppoetsen dan het landsbelang te dienen met hun Nexit. Een landje van 65 mln (UK) of nog afhankelijker, NL, zou het op zich beter kunnen dan als blok van 525 mln ? Het is net als in een huwelijk: hier win je wat, daar laat je wat.