In Groot-Brittannië wordt volgens de Food Standard Agency in ruim een kwart van de 350 Britse slachthuizen op religieuze wijze geslacht. De helft van al het lamsvlees en een derde van de kip blijkt er van halal-slachtlijnen afkomstig te zijn. Vaak wordt dat door de wederverkopers (supermarkten, horeca) niet op de verpakking of menukaart vermeld.

Dat heeft een storm van protest opgeroepen, zowel van dierwelzijnsorganisaties en dierenartsen als van religieuze gemeenschappen. Een deel van de onrust centreert zich rondom het feit dat religieuze slacht zonder verdoving plaats dient te vinden, maar slachten zonder verdoving niet 'humaan' wordt bevonden. 'Juist om het kostbare en soms ingewikkelde onderscheid in de vleesstromen te vermijden, zijn veel Britse bedrijven er toe overgegaan om uitsluitend halal-vlees te gebruiken', schrijft Boerderij. Dan is het dus ook niet meer nodig om apart te vermelden dat het halal vlees betreft, argumenteert het British Retail Consortium (BRC). Maar dat stuit de religieuze groeperingen weer tegen de borst, omdat veel van de rituele slachters de dieren weliswaar ritueel slachten, maar toch eerst verdoven.

Het Britse ministerie voor platteland en voeding Defra heeft de zaak in onderzoek maar laat weten niet alleen te staan in de netelige situatie: ook de EU laat 'momenteel al een onderzoek uitvoeren naar alle aspecten van ritueel slachten en de etikettering van vlees'.
Dit artikel afdrukken