De babyboomer-generatie, geboren tussen 1946 en 1964, blijkt een generatie van probleemdrinkers. Uit onderzoek onder 28.000 gepensioneerde Londenaren blijkt dat een derde van hen regelmatig drinkt. Eén op de 5 drinkt meer dan de aanbevolen maximum van 21 units per week (voor mannen) of 14 units voor vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers van King’s College London, dat werd gepubliceerd in BMJ Open.

Oudere probleemdrinkers: blank en welgesteld
Zestig procent van de alcoholgebruikers en vijfenzestig procent van de probleemdrinkers blijken mannen. Probleemdrinkers komen het meest voor onder jongere ouderen van Britse of Ierse herkomst. Caribische, Afrikaanse en Aziatische Britten hebben er minder last van. Volgens de onderzoekers komt het probleemdrinken onder babyboomers vaker voor dan bij de rest van de Britse bevolking. De zwaarste drinkers bleken tot wel 49 units per week achterover te slaan - een hele fles whisky.

Ouderen en huisartsen te vaak onbewust
Volgens de wetenschappers zijn veel ouderen zich niet bewust van de gezondheidsrisico's die met hun hoge alcoholconsumptie samenhangen. "Terugdringen van het alcoholgebruik is belangrijk om voortijdig overlijden en ernstige negatieve gezondheidseffecten, zoals alcoholgerelateerde leverproblemen, te voorkomen. Deze vormen een zware belasting voor onze zorgsystemen", zegt dr. Mark Ashwort, co-auteur van het onderzoek, in The Independent. "Bovenmatig alcoholgebruik brengt extra gevaren met zich mee voor de oudere bevolking in de vorm van het risico op vallen of verwardheid."

De onderzoekers waarschuwen ook dat huisartsen minder alert zijn op drankproblemen bij ouderen. "Weinig huisartsen realiseren zich dat hun oudere patiënten zoveel drinken, we zijn gespitst op het signaleren van alcoholproblemen onder jonge mensen", zegt Ashworth op de BBC. Volgens hem is de opvang voor alcoholmisbruik niet ingericht op oudere patiënten.

Nederland
Het Trimbos-instituut laat weten dat de meest actuele gegevens over alcoholgebruik onder Nederlandse ouderen in deze factsheet zijn te vinden. Daaruit blijkt dat het aantal voor drinken begeleide personen uit de babyboomgeneratie voor 70% uit mannen bestaat. Het aantal vrouwen dat behandeling geniet, ligt in de oudere generatie iets (30% versus 26%) dan in de jongere generaties. Alcohol blijkt veruit de meest verspreide verslaving onder oudere Nederlanders (71% van de behandelingen versus 41% bij jongere generaties).

Fotocredits: 'De gode gamle dage…', Digital Kommunikation
Dit artikel afdrukken