Oudere probleemdrinkers: blank en welgesteld
Zestig procent van de alcoholgebruikers en vijfenzestig procent van de probleemdrinkers blijken mannen. Probleemdrinkers komen het meest voor onder jongere ouderen van Britse of Ierse herkomst. Caribische, Afrikaanse en Aziatische Britten hebben er minder last van. Volgens de onderzoekers komt het probleemdrinken onder babyboomers vaker voor dan bij de rest van de Britse bevolking. De zwaarste drinkers bleken tot wel 49 units per week achterover te slaan - een hele fles whisky.
Ouderen en huisartsen te vaak onbewust
Volgens de wetenschappers zijn veel ouderen zich niet bewust van de gezondheidsrisico's die met hun hoge alcoholconsumptie samenhangen. "Terugdringen van het alcoholgebruik is belangrijk om voortijdig overlijden en ernstige negatieve gezondheidseffecten, zoals alcoholgerelateerde leverproblemen, te voorkomen. Deze vormen een zware belasting voor onze zorgsystemen", zegt dr. Mark Ashwort, co-auteur van het onderzoek, in The Independent. "Bovenmatig alcoholgebruik brengt extra gevaren met zich mee voor de oudere bevolking in de vorm van het risico op vallen of verwardheid."
De onderzoekers waarschuwen ook dat huisartsen minder alert zijn op drankproblemen bij ouderen. "Weinig huisartsen realiseren zich dat hun oudere patiënten zoveel drinken, we zijn gespitst op het signaleren van alcoholproblemen onder jonge mensen", zegt Ashworth op de BBC. Volgens hem is de opvang voor alcoholmisbruik niet ingericht op oudere patiënten.
Nederland
Het Trimbos-instituut laat weten dat de meest actuele gegevens over alcoholgebruik onder Nederlandse ouderen in deze factsheet zijn te vinden. Daaruit blijkt dat het aantal voor drinken begeleide personen uit de babyboomgeneratie voor 70% uit mannen bestaat. Het aantal vrouwen dat behandeling geniet, ligt in de oudere generatie iets (30% versus 26%) dan in de jongere generaties. Alcohol blijkt veruit de meest verspreide verslaving onder oudere Nederlanders (71% van de behandelingen versus 41% bij jongere generaties).
Fotocredits: 'De gode gamle dage…', Digital Kommunikation
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het AD publiceert vandaag cijfers van het Trimbosinstituut. Het afgelopen jaar is het aantal alcoholisten van boven de 55 jaar met 10% gestegen. Er zijn nu tussen de 150.000 tot 200.000 oudere probleemdrinkers in ons land, van wie 10.000 senioren om hulp gevraagd hebben in 2014.
De stijging zou vooral toe te schrijven zijn aan "de vergrijzing en de vrije tijd die veel pensionado's hebben". Het is heel gewoon geworden dat bijeenkomsten van golf- of tennisclubs, verenigingen en andere sociale activiteiten gepaard gaan met alcoholgebruik.
Het stijgende alcoholgebruik heeft negatieve effecten op de gezondheid. "Maar meerdere [glaasjes] hebben juist een negatief effect en verhogen ook de kans op allerlei ziektes, zoals borstkanker bij vrouwen. Daarnaast veroorzaakt teveel drank slaapproblemen en heb je meer kans op valpartijen waarbij van alles wordt gebroken. Kortom: de ziektekosten zullen stijgen", zegt Rob Bovens, lector verslavingspreventie aan de Hogeschool Windesheim, in de krant.
We citeren slechts de heer Ashwort.
Feit. Ik baseer me op wat ik uit andere nieuwsberichten opmaak: alcoholgebruik leidt niet tot grotere zorgkosten op hogere leeftijd dan medicijngebruik voor chronische aandoeningen. Heeft Foodlog andere cijfers?
Is dat een feit of een mening, Wouter?
"Deze vormen een zware belasting voor onze zorgsystemen"
De redactie van Foodlog is gesteld op oordelen op basis van feiten, toch?!
In hoeverre is alcoholgebruik nu ECHT belastend of ontwrichtend voor het op solidariteit gebaseerde gezondheidszorgsysteem?
Ik zou zeggen dat 'vroegtijdig' overlijden na het 67ste jaar juist automatisch leidt tot besparing van collectieve gelden. De echte zware belasting voor het zorgsysteem komt door chronisch zieken die tientallen jaren afhankelijk zijn van dure medicijnen of zorg, zonder dat ze daar door werk of opgebouwd vermogen iets tegenover kunnen stellen.
De oorzaak van te dure zorg is eerder de beschikbaarheid van betere scans, doeltreffender medicijnen en gezonder eten. Het zijn de schijf-van-vijfers die de solidariteit ondermijnen, niet de wine-o-clockers.