De komende 12 weken overlegt de Britse regering over plannen om foliumzuur (vitamine B11) aan meel toe te voegen. Dat meldt de BBC.

Door de inname van foliumzuur bij een zwangerschapswens en tijdens de zwangerschap te verhogen, kunnen geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje voorkomen worden. In Groot-Brittannië ontwikkelen jaarlijks zo’n 1.000 foetussen het neuraal buisdefect.

Het advies is om minstens een maand voor de conceptie en tot de 12de week van de zwangerschap 400 microgram foliumzuur te suppleren, maar volgens gezondheidsexperts doen lang niet alle vrouwen dat. Bovendien zijn niet alle zwangerschappen gepland.

Britse wetenschappers schatten dat de verrijking van meel met foliumzuur, dat vervolgens wordt gebruikt voor het maken van brood, circa 200 geboorteafwijkingen per jaar kan voorkomen. De Britse minister van Volksgezondheid Seema Kennedy “wil alle kinderen de beste start geven” en daar alle ruim 66 miljoen Britten aan mee laten werken. Dat kan volgens Kennedy met een eenvoudige maatregel zoals foliumzuurverrijkt meel. Omdat foliumzuurdeficiëntie wijdverspreid onder de bevolking voorkomt, hoeft dat geen bezwaar te zijn.

Foliumzuur komt van nature voor in, onder meer, groene groenten (spinazie, boerenkool), peulvruchten, sinaasappel(sap), en gevogelte.
BBC - New plan to add folic acid to UK flour
Reageer
  • Deel
Druk af