Schotland teelt jaarlijks 100.000 ton pootaardappelen, ter waarde van zo'n €124 miljoen, schrijft De Standaard. Pootaardappelen gedijen goed in het natte en koude Schotse klimaat (net als in Nederland) en worden geëxporteerd naar warmere landen om de aardappelproductie aldaar een 'ziektevrije start' te geven. De Schotten voeren ongeveer 20% van hun pootaardappelen uit naar de EU, meer dan de helft gaat naar Egypte en ook andere Noord-Afrikaanse landen zijn grote afnemers.

Volgens de BBC is de uitzondering van pootaardappelen geen toeval. In de brexitonderhandelingen ging het lange tijd om het 'level playing field', waarbij de EU eiste dat toekomstige upgrades in regulering van milieu- of arbeidersbescherming ook door Groot-Brittannië gevolgd zouden worden. De Britten wilden er niet aan dat 'hun' standaarden door de EU bepaald zouden worden - dat was nou juist een van de redenen om voor de brexit te gaan.

Dus werd er tot aan het gaatje onderhandeld en daarbij zoek je de punten die voor je gesprekspartner gevoelig liggen. De BBC vergelijkt het met de 25%-heffing die de EU doorvoerde op Amerikaanse whiskeys nadat de Verenigde Staten een tarifering op staal en aluminium oplegde. Waarom nu juist Kentucky bourbon? Omdat de Republikeinse leider van de Amerikaanse Senaat, Mitch McConnell, de whiskey-producerende staat Kentucky vertegenwoordigt.

Dus toen de EU een product zocht dat druk zou uitoefenen op de Britse regering, viel het oog op pootaardappelen. Die groeien vooral in de Schotse regio's Perthshire, Angus, Aberdeenshire en Moray. Laten daar nu juist de Schotse Tories (conservatieven) goed vertegenwoordigd zijn. Zo wakkert de EU via de nietige pootaardappel de Schotse onafhankelijksdrang verder aan. Schotland aast immers al langer op onafhankelijkheid en premier Sturgeon steekt dat niet onder stoelen of banken.

Voorlopig is de uitzondering een opsteker voor de Nederlandse pootgoedaardappeltelers. Hun markt is voorlopig ietsje ruimer.

Dit artikel afdrukken