In nogal alarmerende bewoordingen schrijven de Britse media over de dreiging van de Xylella fastidiosa. "Een ziekte die wel 350 soorten planten bedreigt, van lavendel tot kersenbomen" (BBC) en "een game-changer die het hele Britse tuinlandschap bedreigt" (The Independent).

Xylella fastidiosa is de bacterie die verantwoordelijk is voor de olijvenziekte in het Italiaanse Apulië. Op Europees niveau zijn strenge veiligheidsmaatregelen getroffen om de verdere verspreiding tegen te gaan. Tot nu toe is de bacterie geïdentificeerd in Italië, Frankrijk (Corsica), Duitsland en Spanje (Balearen). De bacterie is oorspronkelijk afkomstig uit Amerika en waarschijnlijk met geïmporteerde planten of plantaarde meegekomen. De bacterie voelt zich ook op andere waardplanten dan olijven thuis, wordt gemakkelijk verspreid door insecten en andere dragers. Een eventuele besmetting is niet meteen identificeerbaar omdat de eerste verschijnselen op schade door droogte of vorst lijken.

Tot nu toe is Groot-Brittannië gespaard gebleven voor "een van de meest gevaarlijke pathogenen ter wereld" en dat willen de Britten graag zo houden. "Om te voorkomen dat deze verwoestende ziekte onze kusten bereikt hebben we ons dit jaar hard gemaakt op EU-niveau voor strengere beschermingsmaatregelen tegen Xylella", aldus het Britse ministerie van Landbouw en Milieu (Defra). "Wanneer we de EU verlaten, krijgen we ook de kans om al onze nationale bioveiligheidsmaatregelen voor de invoer van planten onder de loep te nemen om zeker te stellen dat ze zo robuust mogelijk zijn om het Verenigd Koninkrijk te beschermen tegen ziekten als Xylella."

'Buy British'
De Britse Royal Horticultural Society neemt in ieder geval geen halve maatregelen. Zo gaat de organisatie alle geïmporteerde bomen en struiken 12 maanden in quarantaine houden alvorens ze geplant mogen worden in RHS-tuinen en -shows. Bij bloemenshows wordt het plantengezondheidsrisico een nieuw beoordelingscriterium en de RHS gaat een lijst bijhouden met RHS-goedgekeurde leveranciers. Maar misschien wel de belangrijkste maatregel: 'buy British'. Teneinde Groot-Brittannië ook in de toekomst Xylella-vrij te houden roept de RHS zowel tuiniers als de branche op om waardplanten te kopen die in Groot-Brittannië gekweekt zijn (voor zaden geldt het risico op Xylella-besmetting niet).
Dit artikel afdrukken