Groot-Brittannië kampt met de hoogste inflatie in 40 jaar. Met 9,1% ligt de inflatie zelfs op het hoogste niveau van de G7. De grootste treinstaking in 30 jaar legde vorige week het land plat. Bij tussentijdse verkiezingen in 2 kiesdistricten beleefden de Conservatieve kandidaten recordverliezen. Overal zijn rijen: de vrachtwagens voor de haven van Dover, op de vliegvelden, maar ook voor de spoedeisende hulp in de ziekenhuizen. Rijexamen doen? Sluit aan in de rij en kom in 2023 maar weer terug.

De brexit leidt tot forse economische schade. Volgens het Office for Budget Responsibility (OBR) is "de Britse economie op de lange termijn 4% slechter af dan wanneer het land in de EU was gebleven," schrijft het FD.

Het Britse pond is sinds het referendum blijvend 10% in waarde gedaald en dat is niet goed gemaakt door toegenomen export. Bedrijfsinvesteringen zijn achtergebleven (-8,4%) en steken schril af tegen bijvoorbeeld de VS (plus 23% ten opzichte van 6 jaar geleden), Frankrijk en Italië. Sinds de afloop van de transitieperiode (eind 2020) ligt de import uit Europa 18% lager maar die uit de rest van de wereld 10% hoger. De export naar Europa daalde met 9%, maar er kwamen geen andere exportrelaties meer bij. Volgens de London School of Economics is het aantal handelsrelaties met andere EU-landen met een derde gedaald. Zowel de landbouw, fabrieken als de horeca kampen met ongekende aantallen vacatures, doordat arbeidsmigranten onder het brexitregime niet meer welkom zijn.

Trivia
En wat staat daar tegenover? Volgens de Britten eigenlijk niets, al willen de Conservatieven daar niet van horen. De regering-Johnson pronkt met de herinvoering van de oude imperiale maten (de terugkeer van het kroontje op pintglazen). Minister van 'Brexit Opportunities', Jacob Rees-Mogg, drijvende kracht achter het hele brexitproces, vroeg de Britten om ideeën aan te leveren hoe Groot-Brittannië van de brexit zou kunnen profiteren. Er kwam een lijstje van 9 brexit-priorities uit. Op 1: meer fracking, gevolgd door krachtigere stofzuigers (2) en afschaffing van beperkingen op grond van het voorzorgsbeginsel (bijvoorbeeld) voor het vroegtijdig gebruik van experimentele behandelingen voor ernstig zieke patiënten en genetisch gemodificeerde gewassen (3). Ook in het rijtje: een einde aan EU-beperkingen op het vermogen van e-bikes (5) en versimpeling van de berekening van het vakantiegeld (8).

Voor maar liefst 60% van de Britten is de maat vol. Zij zijn van mening dat de regering de brexit slecht uitvoert. inmiddels beschouwt 49% van de Britten de brexit als 'een vergissing'.
Dit artikel afdrukken