De brexit leidt tot forse economische schade. Volgens het Office for Budget Responsibility (OBR) is "de Britse economie op de lange termijn 4% slechter af dan wanneer het land in de EU was gebleven," schrijft het FD.
Het Britse pond is sinds het referendum blijvend 10% in waarde gedaald en dat is niet goed gemaakt door toegenomen export. Bedrijfsinvesteringen zijn achtergebleven (-8,4%) en steken schril af tegen bijvoorbeeld de VS (plus 23% ten opzichte van 6 jaar geleden), Frankrijk en Italië. Sinds de afloop van de transitieperiode (eind 2020) ligt de import uit Europa 18% lager maar die uit de rest van de wereld 10% hoger. De export naar Europa daalde met 9%, maar er kwamen geen andere exportrelaties meer bij. Volgens de London School of Economics is het aantal handelsrelaties met andere EU-landen met een derde gedaald. Zowel de landbouw, fabrieken als de horeca kampen met ongekende aantallen vacatures, doordat arbeidsmigranten onder het brexitregime niet meer welkom zijn.
Trivia
En wat staat daar tegenover? Volgens de Britten eigenlijk niets, al willen de Conservatieven daar niet van horen. De regering-Johnson pronkt met de herinvoering van de oude imperiale maten (de terugkeer van het kroontje op pintglazen). Minister van 'Brexit Opportunities', Jacob Rees-Mogg, drijvende kracht achter het hele brexitproces, vroeg de Britten om ideeën aan te leveren hoe Groot-Brittannië van de brexit zou kunnen profiteren. Er kwam een lijstje van 9 brexit-priorities uit. Op 1: meer fracking, gevolgd door krachtigere stofzuigers (2) en afschaffing van beperkingen op grond van het voorzorgsbeginsel (bijvoorbeeld) voor het vroegtijdig gebruik van experimentele behandelingen voor ernstig zieke patiënten en genetisch gemodificeerde gewassen (3). Ook in het rijtje: een einde aan EU-beperkingen op het vermogen van e-bikes (5) en versimpeling van de berekening van het vakantiegeld (8).
Voor maar liefst 60% van de Britten is de maat vol. Zij zijn van mening dat de regering de brexit slecht uitvoert. inmiddels beschouwt 49% van de Britten de brexit als 'een vergissing'.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Destijds was het een onverwachte uitslag met slechts een kleine meerderheid. Tegenstanders van de Brexit voorspelden veel en grote problemen en de totale ondergang van de economie. Eigenlijk is die rampspoed uitgebleven. De economische ontwikkelingen waren niet perse slechter dan van het Europese vasteland en eigenlijk zelfs beter. Je kunt discussiëren over de huidige opbouw van hun economie, maar dat komt niet door Brexit. Dat zit wellicht structureel niet goed in elkaar. Problemen met inflatie en te weinig arbeid komen ook niet door Brexit, want dat is overal in Europa. Dit resultaat is natuurlijk het schrikbeeld van de Europese politiek. En over 10 jaar zullen we het pas echt weten.