Unilever is gestopt met de levering van bepaalde producten zoals Ben&Jerry’s, Blue band-margarine, Axe-deodorant en het super-Britse product Marmite aan de Britse supermarkt Tesco. Dit is een gevolg van het gekelderde pond na Brexit.

Unilever wil dat Tesco meer gaat betalen voor zijn producten vanwege de kosten die niet-Britse grondstoffen nu eenmaal met zich meebrengen. Grondstofprijzen worden afgerekend in dollars of euro’s. De winkelprijzen van Tesco's zijn genoteerd in ponden. Naar verluidt zou Unilever een prijsverhoging van 10% willen doorvoeren. Dat komt Tesco - en de andere grote Britse supermarktketens Sainsbury's, Asda en Morrissons - helemaal niet uit. De supers zijn verwikkeld in een heftige concurrentiestrijd en proberen met een prijzenoorlog de oprukkende discounters Lidl en Aldi achter zich te houden.

De supermarkten, Tesco voorop, wilden van een prijsverhoging niet weten. Volgens hen vindt de productie van veel producten in het Verenigd Koninkrijk zelf plaats en heeft de dalende waarde van het pond dus geen invloed op de prijs. Zij beschuldigen Unilever ervan de Brexit-valutaschommelingen als excuus te gebruiken om een brede prijsverhoging door te voeren zonder onderhandelingen of discussie.

Hoewel de ruzie hoog opliep, gaven beide partijen aan te verwachten er snel uit te komen. Gisterenavond bleek de kwestie alweer opgelost te zijn.
Dit artikel afdrukken