In de Bretonse plaats Morlaix staken groentetelers de fik in een belastingkantoor en dumpten mest en artisjokken op de stoep en een snelweg. Het gebouw moet als verloren beschouwd worden omdat de structuur door de hitte is aangetast. De actie wordt door de Franse boerenbond FNSEA en de regionale FDSEA gezien als de consequentie van een zich al wekenlang opbouwende spanning. Die zou veroorzaakt zijn door de lage prijzen die agrarische ondernemers voor hun producten krijgen als gevolg van het Russische voedselembargo.

Druppel
Behalve over de lage prijzen, zijn de boeren ook boos over de ingewikkelde administratie waarmee ze te maken krijgen. Dat is de reden dat een belastingkantoor het ditmaal moest ontgelden in een Frans boerenprotest. "We horen al twintig jaar dat er een administratieve vereenvoudiging aankomt, maar elke keer gebeurt het tegenovergestelde", zeggen ze tegen Le Parisien.

Net als voor Nederland, geldt voor Frankrijk dat de tuinders al vóór het conflict tussen Europa en Rusland over zeggenschap en invloed in Oekraïne krap zaten. De nieuwe tegenslag waarmee ze te maken krijgen alsmede de formele eisen waaraan ze moeten voldoen om hun bedrijven te kunnen uitoefenen, zijn de druppel die de emmer doet overlopen.

'Geweld was te verwachten'
Le Figaro meldde gisteren als eerste dat Manuel Valls, de Franse premier, de circa 100 tuinders die verantwoordelijk zijn voor de brandstichting gerechtelijk zal laten vervolgen. Zijn minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, liet op TV weten heel goed te begrijpen wat er onder de boeren leeft, maar de actie ten zeerste te betreuren. Thierry Méret, de voorzitter van Bretonse landbouworganisatie FDSEA, gaf aan dat de brand niet overdreven moet worden - 'er zijn geen doden gevallen' - en het geweld moet worden gezien als een noodkreet om aandacht voor de situatie waarin Bretonse tuinders verkeren. De burgemeester van Morlaix verwijt de nationale overheid niet te hebben geluisterd naar signalen uit de regio die zeiden dat dit geweld te verwachten viel.




Een wilde boerenopstand
Le Figaro noteert uit de mond van de burgemeester dat het protest gezien moet worden als een wilde boerenopstand tegen de overheid ('une jacquerie'). 'Wild', omdat de actie niet uitging van de boerenorganisaties. Burgemeester Agnès Le Brun zei op TV: "Het is een jacquerie, een opstand van helemaal onderaf [...]. De standsorganisaties zijn door de basis buitenspel gezet. Het is geen boosheid meer, het is blinde woede die eruit moet en die het gevolg is van een samenloop van omstandigheden: teruglopende consumptie, overproductie, slechte prijzen voor de telers, het Russische voedselembargo en steeds hogere sociale lasten. [..] De brand in een belastingkantoor is een signaal naar Parijs om nu echt iets te doen."

Fotocredits: Fotocredits: Morlaix brand, still, Le Télegramme
Dit artikel afdrukken