In Bretagne, een ver van de rest van Frankrijk gelegen regio die sterk draait op landbouw en levensmiddelenproductie, groeit het verzet tegen de zogenaamde écotaxe die het vervoer van van handelswaar belast. Ondanks een verlaging van de belasting voor de regio, trokken gistermorgen boeren en Bretonnen uit op een treffen rond een portaal met camera's waarmee vanaf 1 januari de ecotax op vrachtverkeer in Frankrijk geregeld moet worden.

De ontmoeting tussen protesterende en politie eindigde in het eerste geweld over en weer. De nieuwe belasting benadeelt hun economisch toch al getroffen landbouw en de industrie voor verwerkte producten vinden ze. Dat voelen de Bretonnen, want de landbouw en verwerkende industrie betalen hun salarissen en hypotheken.

Een poll van de Bretonse krant Ouest-France laat zien dat 74% van de ca 3 miljoen Bretonnen tegen de écotaxe is. 67% ziet de toekomst van de regio somber in.

Bretagne is het 'andere Nederland' van Europa. De regio kent een intensieve landbouw die een groot deel van het land van voedsel (varkensvlees, kip, eieren, melk en tuinbouwproducten) voorziet. Niettemin wankelt de boereneconomie. De bevolking lijkt zich daar van bewust.
Dit artikel afdrukken