Uit de teksten blijkt dat ze zich resoluut tegen een nieuw brexit-referendum keert. Afgelopen week gelaste ze een stemming over haar brexit af, omdat ze een nederlaag in het Lagerhuis vreesde. Vervolgens maakte ze een ronde langs EU-regeringsleiders en het centrale gezag in Brussel. Ze keerde met lege handen terug uit Brussel, want ze kreeg geen wisselgeld van de EU om de onvrede in het Lagerhuis te kunnen keren. Door die ontwikkeling klinkt de roep om een nieuw referendum luid in Londen. De angst voor een 'no deal'-brexit is groot; het zal de Britten nadrukkelijk verarmen.

Vandaag zal May zeggen dat een nieuw referendum het vertrouwen van het Britse volk zal schaden en onherstelbare schade aanricht.

De vraag is dus wat erger is: een flink links geleid Groot-Brittannië of een no deal brexit?
Ze vreest dat een nieuwe stemming haar partij zal scheuren, de regering zal laten vallen, haar partij-rivaal Boris Johnson aan het hoofd van (het overblijvende deel van) haar Conservatieve partij zal brengen en het onder partijleider Jeremy Corbyn nogal linkse Labour aan de macht zal brengen. Wel is inmiddels goed voorstelbaar dat een nieuwe stemming een einde zal maken aan alle brexit-perikelen. De vraag is dus wat erger is: een flink links geleid Groot-Brittannië of een no deal-brexit?

Afgelopen weekend publiceerde het Financieele Dagblad een overzicht van knullige politieke inschattingen die de verschillende hoofdrolspelers het brexitdossier hebben laten verknoeien. Daaruit rijst het beeld op van een aaneenschakeling van niet alleen domme, maar ook onverantwoordelijke beslissingen van bestuurders die niet in de professionele politiek van een groot land thuishoren.

Ook zette het FD op een rij hoe het May afgelopen week in Brussel verging: ze is er stilletjes uitgelachen om al die strapatsen en werd daar boos om. De EU-leiders konden haar niet verder helpen met het gedoe binnen haar partij waarin onder meer May's rivalen Boris Johnson en Jacob Reese-Mogg haar proberen te wippen, terwijl ze geen idee hebben wat ze nu eigenlijk willen bereiken. Ken Clarke, May's oude wijze Tory-partijgenoot, wees er al fijntjes op dat Johnson nog niet eens een fish and chips-kraam kan runnen, laat staan zijn partij. Mocht het tot een 'no brexit'-stem komen, dan staat de Conservatieve partij nog jaren voor gek op het vasteland van de EU.


UPDATE, 19:00 uur: Het debat in het Lagerhuis van vanmiddag, waar May haar toespraak hield:
Dit artikel afdrukken