Het menselijk brein kan de calorische waarde en het vetgehalte van voeding voorspellen, puur op basis van een foto. Dit blijkt uit onderzoek van enkele onderzoeksinstituten waaronder het Nestlé Research Center in Lausanne.
Volwassenen kregen bij het onderzoek foto's te zien van food en non-foodproducten. De foodfoto's waren onderverdeeld in vette en magere producten.
Beloning
Via elektro-encephalografie (EEG) werd de hersenactiviteit gemeten. Uit het onderzoek bleek dat het deel in de hersenen waarin besluitvorming en beloning worden gereguleerd, sterker reageert op foto's van vette voeding.
Volgens de onderzoekers kan dit een teken zijn dat de mens het vetgehalte en de (hogere) calorische waarde ziet als een beloning. In ieder geval reageert
De bevindingen worden gepubliceerd in het februarinummer van het blad Neuroimage (abstract).
bron: EVMI
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het interessante zal niet de open deur zijn, maar de gemeten hersenactiviteiten in dit onderzoek. We weten toch allang dat we gaan kwijlen van een foto van een gebraden kip of een stuk chocola en dat we dat niet zo snel doen van een broccoli en alleen van een aardappel als er een klont boter op wegsmelt.
1. Het menselijk brein reageert sterker op vette dan op magere voeding = feit
2. Onderzoekers zien dit als mogelijk teken dat de mens het vetgehalte en de (hogere calorische) waarde als een beloning = interpretatie.
Want het zou natuurlijk ook nog best eens zo kunnen zijn dat onze hersenen niet op recent aangeleerde informatie reageren, maar op de 'oer'conditionering: dit is voedzaam, hierop kan ik overwinteren, dat moet ik dus hebben.
Het eeuwige gevecht tussen nature en nurture?