Dit onderzoek laat dus zien dat we heel goed weten waar we meer en minder van zouden moeten eten. Zolang - gok ik - als het maar herkenbaar is als voedsel.

Het menselijk brein kan de calorische waarde en het vetgehalte van voeding voorspellen, puur op basis van een foto. Dit blijkt uit onderzoek van enkele onderzoeksinstituten waaronder het Nestlé Research Center in Lausanne.

Volwassenen kregen bij het onderzoek foto's te zien van food en non-foodproducten. De foodfoto's waren onderverdeeld in vette en magere producten.

Beloning
Via elektro-encephalografie (EEG) werd de hersenactiviteit gemeten. Uit het onderzoek bleek dat het deel in de hersenen waarin besluitvorming en beloning worden gereguleerd, sterker reageert op foto's van vette voeding.
Volgens de onderzoekers kan dit een teken zijn dat de mens het vetgehalte en de (hogere) calorische waarde ziet als een beloning. In ieder geval reageerthet menselijk brein sterker op vette dan op magere voeding. Dit proces gebeurt vrijwel direct (200 milliseconden) nadat de mens het bewuste levensmiddel heeft gezien.

De bevindingen worden gepubliceerd in het februarinummer van het blad Neuroimage (abstract).


bron: EVMI
Dit artikel afdrukken