De Braziliaanse regering stimuleert de biologisch landbouw in het land door voor €740 miljoen in productie te investeren en een bodem te leggen onder de consumptie daarvan door afname bij overheidsdiensten te garanderen.

25% jaarlijkse groei
In Brazilië wordt verwacht dat de markt voor biologische producten jaarlijks gemakkelijk zo'n 25% kan groeien.

Er word geld vrijgemaakt voor kleine en middelgrote bedrijven die de kosten voor omschakeling niet gemakkelijk zelf kunnen dragen. Door de steun zal de productie met 120.000 tot 150.000 hectare worden uitgebreid en zal het aantal biologische boeren in Brazilië groeien van 50.000 tot mogelijk 200.000.

Vraag vanuit supermarkten
Zowel boerenorganisaties als de Braziliaanse associatie van supermarkten (Abras) willen meer biologisch. Volgens Abras is de vraag in supermarkten nadrukkelijk groter dan het aanbod. Omdat supermarkten de traditionele markten verdringen stijgt de vraag. Boeren willen zich binnen het supermarktassortiment graag kunnen onderscheiden met een duurder product dat voor consumenten meerwaarde heeft.

Juist in Brazilië valt deze nieuwe politiek op. Het land produceert uitstekende kwaliteit in grote aantallen tegen een lage prijs voor de wereldmarkt. Ook in eigen land kiest Brazilië nu voor een meerwaardestrategie voor kleinere en middelgrote boeren die daarmee hun marktwaardigheid kunnen behouden.
Dit artikel afdrukken