25% jaarlijkse groei
In Brazilië wordt verwacht dat de markt voor biologische producten jaarlijks gemakkelijk zo'n 25% kan groeien.
Er word geld vrijgemaakt voor kleine en middelgrote bedrijven die de kosten voor omschakeling niet gemakkelijk zelf kunnen dragen. Door de steun zal de productie met 120.000 tot 150.000 hectare worden uitgebreid en zal het aantal biologische boeren in Brazilië groeien van 50.000 tot mogelijk 200.000.
Vraag vanuit supermarkten
Zowel boerenorganisaties als de Braziliaanse associatie van supermarkten (Abras) willen meer biologisch. Volgens Abras is de vraag in supermarkten nadrukkelijk groter dan het aanbod. Omdat supermarkten de traditionele markten verdringen stijgt de vraag. Boeren willen zich binnen het supermarktassortiment graag kunnen onderscheiden met een duurder product dat voor consumenten meerwaarde heeft.
Juist in Brazilië valt deze nieuwe politiek op. Het land produceert uitstekende kwaliteit in grote aantallen tegen een lage prijs voor de wereldmarkt. Ook in eigen land kiest Brazilië nu voor een meerwaardestrategie voor kleinere en middelgrote boeren die daarmee hun marktwaardigheid kunnen behouden.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Paulien #4:
Ik heb er een paar voor je uitgezocht:
http://grist.org/food/why-gmos-do-matter-and-even-more-to-the-developing-world/
http://www.gizmag.com/n-fix-nitrogen-fixation/28482/
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/09/130927183314.htm
http://www.scientificamerican.com/article/gm-plants-could-lessen-ne/
http://www.britishecologicalsociety.org/blog/2009/02/02/gm-crop-that-needs-less-fertilizer/
Ik zie liever meer ha. kringlooplandbouw voor eigen binnenlandse consumptie dan bijvoorbeeld leeglooplandbouw in de vorm van veevoerproductie voor onze plofkippen en industrievarkens.
En verder ben ik van mening dat kringlooplandbouw ook voor het oog een stuk mooier is omdat het een veel afwisselender landschap geeft. Dat moet jou als fotograaf toch aanspreken lijkt me.
Genetisch gemanipuleerde gewassen die minder mest nodig hebben? Nog nooit van gehoord... heb je een link?
De vleesconsumptie in ontwikkelde landen loopt terug. Ga jij opkomende economieën vertellen dat nu de mensen daar wat meer geld hebben, ze eens wat vaker vegetarisch moeten gaan eten?
En dierenpoep en bloedmeel voor de bemesting in tegenstelling tot kunstmest en gemodificeerde planten die veel minder mest nodig hebben trek je wel even recht door overal wat boontjes tussen te planten neem ik aan?
We hebben meer voedsel nodig voor die paar miljard mensen die er de komendejaren nog bij komen, biologische landbouw is een duur en inefficient luchtkasteel voor een handjevol bijgelovige rijken, maar een volstrekt onrealistische benadering voor de rest van de wereld.
#Bas je reactie is wat erg kort door de bocht.
Dankzij niet-biologische / niet kringloop denkende landbouw treedt er meer erosie op (uitspoeling) en roofbouw van mineralen uit andere landen doordat veevoerproductie in een ander gebied plaats vind dan waar het vee staat. Kost veel energie en daarmee ook roofbouw in de oorspronkelijke gebieden.
Daarnaast voorkomt bijvoorbeeld het inzaaien van groenbemesters in de winter ook dat mineralen makkelijk uitspoelen. Bio boeren zijn slim en hebben allemaal trucjes om duurzaam bezig te zijn.
Ook is het handig om te weten dat de bronnen van kunstmatige bemesting zoals kalium en fosfaten wereldwijd aan het opraken zijn.
Verder is het areaal landbouwgebied benodigd om vlees te produceren groter dan wanneer men wat vaker vegetarisch zou eten (ongeveer factor 7).
En met voedselverspilling is ook enorm veel te halen. Oftewel: met een bewuste leefstijl en juist wel biologische landbouw kom je juist ook in de toekomst veel beter uit.
Fantastisch idee, ze hebben genoeg regenwoud daar om te kappen. Aangezien biologisch veel meer land nodig heeft.