Wereldwijd stijgt de vraag naar sojabonen, vanwege de sojaolie maar vooral ook vanwege de uitgeperste, eiwitrijke resten, die uitstekend veevoer zijn. Vooral in opkomende economieën stijgt de vleesconsumptie en dus de vraag naar goede sojaschroot.

Tot 2012 was de VS de grootste exporteur van sojabonen ter wereld maar al in 2013 moesten de Noord-Amerikanen hun koppositie afgeven aan de Zuid-Amerikaanse nieuwkomer Brazilië. Sindsdien verslechterden de verhoudingen voor de noorderlingen.

Al negen jaar neemt de vraag wereldwijd toe; dit jaar tot 67 miljard ton. Het zuidelijke aandeel daarin stijgt naar 43%. Volgens de Braziliaanse producentenorganisatie ANEC zakt het noordelijke aandeel naar 40%. Begin deze eeuw lag het Amerikaanse aandeel nog op 57% en zat Brazilië op 26%.

Ook in de groeiende import van China, omhoog met 15% tot 60 ton de eerste 11 maanden dit jaar, neemt Brazilië de leiding met een stijging 29%. De groei van de VS-export bedroeg slechts 2,2%. De Braziliaanse bonen brengen ook nog eens $0,15 meer op per schepel, een inhoudsmaat van 35 liter.

Het succes van de Braziliaanse bonen zit in het volume. Hoewel de Noord-Amerikaanse regelmatiger van kwaliteit zijn, gaat de gemiddelde eiwitkwaliteit van de Braziliaanse er sterk op vooruit, terwijl ze in grote volumes te krijgen zijn en Amerikaanse bonen door droogte dit jaar in zowel vet- als eiwitkwaliteit inboeten.
Dit artikel afdrukken