Ruim 400 mensen hebben zich dinsdagmiddag verzameld in de Brabanthallen. De voedseltop is het startpunt van een traject van vier maanden, waarbij met dialogen geprobeerd gaat worden tot een ‘voedselbesluit’ te komen. “Ik hoop dat we er straks chocola van kunnen maken, maar het begin is positief”, aldus Spierings. Op 15 juni zullen de plannen gepresenteerd worden aan de Provincie.

Acht centrale begrippen: Bewustwording, educatie, circulair, vertrouwen en eerlijk, lokaal, gezondheid, volhoudbaar en innovatie
In wisselende groepen wordt gediscussieerd over vragen als “Wat maakt een toekomstig Voedselsysteem belangrijk voor Noord Brabant”? En “Wat moet er gebeuren om het systeem toekomstbestendig te maken”?

“Ik vind wel dat er nog veel werk aan de winkel is om elkaar uit te leggen hoe het voedselsysteem in elkaar zit”, zegt Hendrik Hoeksema, transitiemanager van de ZLTO. “We moeten ons ook afvragen hoe Brabanders over 20 jaar eten. Zeker met de vele arbeidsmigranten in Brabant. Het is een heel leuk idee om op een andere manier een dialoog te voeren. Hoe zorg je ervoor dat voedsel weer verbindt? Kunnen we ook nadenken over de betekenis van voedsel in de samenleving?”, aldus Hoeksema.

“Het is net het Brabantse toemaakdeken”, vindt Piet Hermus, akkerbouwer in West Brabant. "Iedereen is bezig om de bestaande belangen te handhaven. Een beetje het katholieke: Je mag hier zondigen, want daarna ga je biechten en dan kunnen we weer verder”, legt hij uit.

Een aantal boeren maakt van de gelegenheid gebruik om hun gram over het overheidsbeleid te spuien. “Belachelijk dat we dadelijk GPS-apparatuur nodig hebben omdat men wil controleren wanneer je mest uitrijdt. Straks moeten we zorgen dat op 1 oktober de maïs van het land gehaald is omdat er nog een volggewas geteeld moet worden”.

Op basis van de gespreksgroepen en een elektronisch stemsysteem waarbij iedere deelnemer een kernwoord kan invullen, worden uiteindelijk 8 begrippen centraal geformuleerd om de discussie over voort te zetten, Dat zijn: bewustwording, educatie, circulair, vertrouwen en eerlijk, lokaal, gezondheid, volhoudbaar en innovatie.



Woorden als vleestax en eiwittransitie werden onvoldoende gedragen door de aanwezigen. Met name boeren lieten bij het woord ‘vleestax’ een boegeroep horen.

“Sommigen hebben me gewaarschuwd voor confrontaties tussen boeren en mensen die heel kritisch zijn over de landbouw, maar het lijkt erop of iedereen het heel erg waardeert’ zegt Spierings halverwege de bijeenkomst. En gelet op het enthousiasme in de zaal om een keer mee te denken over wat er moet gebeuren aan het Brabantse voedselsysteem, heeft Spierings een boeiend experiment gestart. Komende maanden is er nog genoeg gelegenheid om mee te doen.


Fotocredits: Kernwoorden (midden), Annemarie Spierings (onder), Joost de Jong
Dit artikel afdrukken