Acht centrale begrippen: Bewustwording, educatie, circulair, vertrouwen en eerlijk, lokaal, gezondheid, volhoudbaar en innovatieIn wisselende groepen wordt gediscussieerd over vragen als “Wat maakt een toekomstig Voedselsysteem belangrijk voor Noord Brabant”? En “Wat moet er gebeuren om het systeem toekomstbestendig te maken”?
“Ik vind wel dat er nog veel werk aan de winkel is om elkaar uit te leggen hoe het voedselsysteem in elkaar zit”, zegt Hendrik Hoeksema, transitiemanager van de ZLTO. “We moeten ons ook afvragen hoe Brabanders over 20 jaar eten. Zeker met de vele arbeidsmigranten in Brabant. Het is een heel leuk idee om op een andere manier een dialoog te voeren. Hoe zorg je ervoor dat voedsel weer verbindt? Kunnen we ook nadenken over de betekenis van voedsel in de samenleving?”, aldus Hoeksema.
“Het is net het Brabantse toemaakdeken”, vindt Piet Hermus, akkerbouwer in West Brabant. "Iedereen is bezig om de bestaande belangen te handhaven. Een beetje het katholieke: Je mag hier zondigen, want daarna ga je biechten en dan kunnen we weer verder”, legt hij uit.
Een aantal boeren maakt van de gelegenheid gebruik om hun gram over het overheidsbeleid te spuien. “Belachelijk dat we dadelijk GPS-apparatuur nodig hebben omdat men wil controleren wanneer je mest uitrijdt. Straks moeten we zorgen dat op 1 oktober de maïs van het land gehaald is omdat er nog een volggewas geteeld moet worden”.
Op basis van de gespreksgroepen en een elektronisch stemsysteem waarbij iedere deelnemer een kernwoord kan invullen, worden uiteindelijk 8 begrippen centraal geformuleerd om de discussie over voort te zetten, Dat zijn: bewustwording, educatie, circulair, vertrouwen en eerlijk, lokaal, gezondheid, volhoudbaar en innovatie.
Woorden als vleestax en eiwittransitie werden onvoldoende gedragen door de aanwezigen. Met name boeren lieten bij het woord ‘vleestax’ een boegeroep horen.
“Sommigen hebben me gewaarschuwd voor confrontaties tussen boeren en mensen die heel kritisch zijn over de landbouw, maar het lijkt erop of iedereen het heel erg waardeert’ zegt Spierings halverwege de bijeenkomst. En gelet op het enthousiasme in de zaal om een keer mee te denken over wat er moet gebeuren aan het Brabantse voedselsysteem, heeft Spierings een boeiend experiment gestart. Komende maanden is er nog genoeg gelegenheid om mee te doen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Piet Hoogland,
Je hebt dan toch een gezamelijk belang, nml dat er een transactie tot stand komt en dus communiceer je met elkaar.
Piet Hermus,
"Praten over boeren zonder boeren" word meestal vanuit de agrarische hoek gebruikt in de context van als wij (boeren) iets niet willen (is hetzelfde als het kost teveel, brengt niet genoeg op) dan mag het niet, alsof het heel gemeen is dat anderen over boeren (of de milieugevolgen van bedrijfsvoering etc.) praten.
Maar in een democratie komt het wel meer voor dat er (kleine) groepen zijn waar over beslist word door de meerderheid.
bijv. vroeg of laat zal er wel een greep in de diverse pensioenfondsen gaan plaatsvinden, simpelweg omdat die nog geld hebben, maar de individuele gepensioneerden heeft dan waarschijnlijk geen inspraak.
#29, ja toch?
#10 ruim 24000 bedrijven in Brabant kregen subsidie (* - deeplink werkt niet, ik heb "gemeenschappelijk landbouwbeleid' en "Noord Brabant" geselecteerd). Het totaal van de eerste twee pagina (200 bedrijven) is 1,23 mln euro, dus het totaal zal statistisch gezien rond de 120 x 1,23 = 147 mln euro zijn geweest in 2017.
Er zitten trouwens ook subsidies bij ten behoeve van opheffing van bedrijven.
Als ik veel tijd en zin heb, zal ik eens een scriptje schrijven die alle pagina's bij elkaar optelt.
#27 Jij zou het OK vinden als er over Indianen beslist wordt zonder hen? Of andere inboorlingen?
Jan Peter, voor uitleg gebruik ik maar het voorbeeld van het graanbeleid en pootaardappelbeleid. Graan( = voornamelijk veevoer) is voor een akkerbouwer een inkomstenbron en voor een veehouder een kostenpost. Wanneer akkerbouwers voorstellen doen voor een betere graanprijs ( = inkomensverbetering) dan roepen de veehouders in koor, ho, ho, die betere graanprijs moet maar niet doorgaan, dat betekend voor ons een kostenverhoging.( =inkomensverslechtering). Hoe moeten akkerbouwers en veehouders nu met elkaar communiceren?
Dat geldt ook voor akkerbouwers als pootaardappeltelers enerzijds en als consumptieaardappeltelers anderzijds. De consumptietelers kopen pootaardappelen ( als kostenpost) van de pootgoedtelers (als inkomstenbron.) Zoals de laatste jaren in de praktijk blijkt ook geen halleluja voor de akkerbouwerscommunicatie. In principe zouden Piet Hermus ( consumptieaardappelteelt) en ik (pootaardappelteelt) ook niet echt met elkaar kunnen communiceren.
Maar we doen het lekker wel !!!!