De stichting Arbouw gaat overgewicht onder bouwvakkers aan-pakken. Gemiddeld kampt 64 procent van werknemers in de bouw met overgewicht, tegen de helft van de Nederlandse volwassenen.
Bovendien heeft 15 procent van de bouwvakkers obesitas, terwijl het landelijk gemiddelde 10 procent bedraagt. Met deze cijfers kondigt Arbouw (een samenwerkingsverband van werkgevers en vakbonden) op vier verschillende bouwplaatsen in het land aan dat het tijd wordt voor actie.
Langer aan de slag
Een gezonde leefstijl is volgens de sector nodig om met de vergrijzing de gemiddeld steeds oudere bouwvakkers in Nederland langer aan de slag te houden, meldt ANP.
Acht op de tien bouwvakkers voldoet niet aan de fitheidsnorm. Ze roken weliswaar minder dan de gemiddelde Nederlander en drinken niet bovenmatig alcohol, maar ze zouden wel gezonder kunnen eten. Bouwvakkers hebben een fysiek zwaar beroep, maar de bewegingen tijdens het werk zijn vaak eenzijdig. Hierdoor lopen ze risico op klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.
Gezonde lunch
Arbouw probeerde bouwvakkers in nieuwbouwwijk Fascinatio in Capelle aan den IJssel te verleiden tot een gezonde lunch van kok Joop Braakhekke. Ook is het AMC van de Universiteit van Amsterdam gevraagd te onderzoeken hoe de leefstijl in de bouw verbeterd kan worden.
Komend voorjaar moeten uit dat onderzoek concrete maatregelen voortvloeien.
bron: EVMI
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Chalias,
Het kwaade is dus de te snelle overcompensatie. Sonja zegt dit ook in haar hoofdstuk over de wintersport. Als je hebt gesport in de kou heb je de neiging om zeer calorierijk eten heel snel naar binnen te werken. Helaas meer dan je eerder hebt verbrand. Dat doen bouwvakkers ook met hun broodjes kroket of broodjes bal. Maar elke avond tv kijken en je vakanties lui aan de costa doorbrengen zijn ook boosdoeners.
Dat bouwvakkers minder roken en drinken dan gemiddeld neem ik maar met een korreltje zout. Het sociaal gewenste van hun antwoorden ligt er duimendik bovenop.
Ik had doorgaans behoefte aan lekker veel en vet eten als ik te weing geslapen had of te veel gedronken had of onlustgevoelens had en wel een volwaardige arbeidsprestatie moest leveren.
Vroeger had je in de bouw vorstverlet. Bij het natte, koude onaangename weer hoefde je dus niet buiten te werken. Daarna ging men de te bouwen gebouwen met plastic etc. wat afschermen zodat je toch door kon/moest werken. Daarna was een extra jasje en broek voldoende om in die nare omstandigheden door te werken. Hoe reageer je op die nare omstandigheden? Gewoon door lekker veel te eten. Kan me dat wel voorstellen.
Statistisch gezien zitten bouwvakkers en hun gezinnen in de categorieen waarin relatief meer gedronken en gerookt wordt en waarin men slecht , zout en vet eet en bovendien overmatig veel frisdranken tot zich neemt.
Dan is het plaatje dus rond.
Dus niet alleen met een verantwoord soepje van Braakhekke aan komen zetten op de werkplek maar ook voor betere werkomstandigheden zorgen.
En verder het voedelaanbod verantwoorder maken. Alleen goede voorlichting heeft maar een beperkte inpact en bereikt doorgaans niet die groepen waarvoor het nuttig zou zijn.
In het Poolse expatwinkeltje bij mij om de hoek staat een heel grote koelkasst en daar ligt geen spa rood in. De reuasachtige glazen vitrine ligt vol enorme worsten en die zijn niet light. Het brood dat er lig, is drie keer zo zwaar als een doorsnee brood. Bouwvakkers houden van stevig eten en drinken en een stuk steviger nog dan ze verbranden. Hoe help je ze daarvan af. Braakhekke?