Australia Food News meldt dat naast het zelfgekozen ontslag van Gary Romano, de managing director van de Nieuw-Zeelandse activiteiten van Fonterra, en 2 andere zware managers op non-actief zijn gesteld. Een en ander als gevolg van het botulisme-risico van enkele batches van een wei-product dat onder meer in Coca-Cola-producten terecht is gekomen. Fonterra managers wisten ervan maar hielden het stil. Vermoedelijk omdat ze meenden dat er geen risico zou kunnen ontstaan in de verdere verwerkingsprocessen bij de klanten aan wie het bedrijf leverde.

Fonterra maakte bekend dat het zowel een intern als een onafhankelijk onderzoek heeft ingesteld naar de manier waarop problemen en mogelijke risico's binnen het bedrijf worden gesignaleerd en hoe daarover wordt beslist. Het onafhankelijke onderzoek wordt geleid door een hoogleraar met een technische, endocrinologische achtergrond. Jacob Heida, een Nederlandse specialist op het gebied van de productie en verwerking van wei in eiwitproducten voor kinderen, zal de onafhankelijke commissie bijstaan met hands-on kennis.
Dit artikel afdrukken