Probleem: het spat en bakt niet meer mooi bruin. Kopen de culi's van foodlog alleen maar boerenboter, of kennen ze dit euvel ook?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
anne uuldersma@
"Daarnet spekjes gebakken in de boter door mij hierboven benoemd.Zachtjes.Geen gespetter".
Spekjes bakken in de boter ? Een zeer klein kluitje om te starten hooguit, maar eigenlijk niet nodig.
Als je spekjes in een tefalpan bakt, heb je zeker niets nodig. Spek = vet. Ik huiver nog altijd van het uitgebakken spekvet, dat mijn moeder laag op laag in een kom goot, totdat ze na een week genoeg had om er stroopvet van te maken.
Tip: "Frisé aux lardons" (een echt simpel boerengerecht)
- bak gezouten doorregen spekreepjes gaar in wat olijfolie (voor de smaak !)
- afblussen met fijn gesneden uitjes, frambozenazijn, peper & zout en slagroom
- gekookte aardappelen met wat muskaatnoot erover op het bord
- daarop frisé
- en daarop de spekjes (niet te weinig !)
Daarbij : een 'p'tit pékèt de Namur’ en natuurlijk een bels bier; niet die Hollandse paardepis*
*In Gent is er een café, maar ik kan het niet terugvinden (was niet geheel nuchter) waar een schone Vlaamsche knol uit een grote houten kuip Trappist slobbert, en onder hem staat een emmer, waar hij Heineken in piest. Zeer komiek.
- doe
@Rene. "Ik bak ook wel eens met ganzenvet, nooit spatproblemen gehad."
Echt waar?! Dat spat bij mij juist de hele keuken door! Reden dat ik dat nog het minst graag gebruik.
Ik heb nav dit de Campina Botergoud voor bakken en braden geprobeerd. Staat op: spat niet.
Ik was heel benieuwd, maar het spat inderdaad niet! Iemand meer ervaring mee?
Beste Anneke, Felix woont hier niet. Er zitten hier wel een heleboel mensen die er (vaak vanuit behoorlijk wat kennis) niets van geloven dat je van "roomboter" (met "boter" bedoel jij waarschijnlijk margarine?) moddervet wordt. Je moet niet alles geloven wat de reclame je wijsmaakt.
Afgelopen zaterdag bij KASSA gezien, vergelijkend onderzoek naar de bakkwaliteit van boter. In de top 3, 2x boerenboter en 1x biologische boter! Als slechtste getest de Campina Botergoud. De fabrikant geeft aan dat vooral wordt gelet op de smeerbaarheid van de boter. Dat houdt in dat er flink met de vetzuursamenstelling wordt geknutseld. Het zou ook eens niet zo zijn.
Ik bak ook wel eens met ganzenvet, nooit spatproblemen gehad. Misschien komt dat doordat ik de reuzel zelf maak na het braden van een lekkere kerstgans.
En Anneke, waarom denk je dat je van olie minder dik wordt dan van boter?