Een nieuwe studie onder 600.000 mensen kan geen verband vinden tussen het eten van boter en vroegtijdig overlijden of hart- en vaatziektes. Dit versterkt het relatief nieuwe idee dat verzadigd vet niet zo ongezond is als lang gedacht.
"Deze conclusie maakt niet dat boter nu ineens heel gezond is, maar het is ook niet heel schadelijk", zegt onderzoeker Dariush Mozaffarian van Tufts University, die al langer zegt dat we moeten stoppen met het bestrijden van verzadigd vet. “Verzadigd vet is redelijk neutraal. Plantaardige oliën, fruit en noten zijn gezonder dan boter, maar vlees, cornflakes of frisdrank zijn ongezonder.”
In de literatuurstudie verzamelden de onderzoekers de resultaten uit 9 studies, met in totaal ruim 600.000 mensen. Ze bekeken de boterconsumptie en het risico op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziektes en diabetes. Op grond van de analyse van deze gegevens vonden ze een zwakke associatie met vroegtijdig overlijden en geen associatie met hart- en vaatziektes. Voor diabetes leek boterconsumptie juist licht te beschermen. Deze associatie wordt vaker gevonden bij zuivelproducten.
Van voedingsstoffen naar voedingsmiddelen
De auteurs concluderen dat deze uitkomsten geen aanleiding zijn om voedingsrichtlijnen aan te passen om meer of minder boter te gaan eten. Wel hoopt Mozaffarian dat de focus door dit soort onderzoeken verschuift van de effecten van specifieke nutriënten naar voedingsmiddelen en het gehele eetpatroon. “We eten geen vet of eiwitten, we eten kaas, boter en vlees. Het heeft geen zin beslissingen te nemen over voeding gebaseerd op één aspect als verzadigd vet.”
Dit artikel afdrukken
Het heeft geen zin beslissingen te nemen over voeding gebaseerd op één aspect als verzadigd vet'Boter lijkt beschermen tegen diabetes'
In de literatuurstudie verzamelden de onderzoekers de resultaten uit 9 studies, met in totaal ruim 600.000 mensen. Ze bekeken de boterconsumptie en het risico op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziektes en diabetes. Op grond van de analyse van deze gegevens vonden ze een zwakke associatie met vroegtijdig overlijden en geen associatie met hart- en vaatziektes. Voor diabetes leek boterconsumptie juist licht te beschermen. Deze associatie wordt vaker gevonden bij zuivelproducten.
Van voedingsstoffen naar voedingsmiddelen
De auteurs concluderen dat deze uitkomsten geen aanleiding zijn om voedingsrichtlijnen aan te passen om meer of minder boter te gaan eten. Wel hoopt Mozaffarian dat de focus door dit soort onderzoeken verschuift van de effecten van specifieke nutriënten naar voedingsmiddelen en het gehele eetpatroon. “We eten geen vet of eiwitten, we eten kaas, boter en vlees. Het heeft geen zin beslissingen te nemen over voeding gebaseerd op één aspect als verzadigd vet.”
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Eerst een teaser. Dan de link voor het hele schrikbarende verhaal Hans.
Theo #26, wat vlak daarvoor staat is nog veel schokkender:
[..] ]The substance (like many of its imitators) was 50 percent trans fat [..]
50 procent van dat keukenspul was industrieel transvet! Laat dat even op je inwerken.
‘It is estimated that for every two percent increase in consumption of trans fat (still found in many processed and fast foods) the risk of heart disease increases by 23 percent.
As surprising as it might be to hear, the fact that animal fats pose this same risk is not supported by science.’
Procter & Gamble – among others – zou alsnog voor een temporaire krijgsraad dienen te verschijnen.
Hans Koevoet , ter informatie wat betreft de relevantie van LDL-cholesterol: in een ander draadje haalde ik wat cijfers naar boven van de GR. Ze laten zien dat het uitwisselen van PUFA voor VV of voor transvet weliswaar exact dezelfde LDL-respons laat zien, maar dat het effect op de eindmaat coronaire hartziekten heel anders blijkt. Het risico dat geassocieerd is met transvet blijkt 6x zo hoog. Het geeft maar aan dat LDL als tussenmaat niet zoveel zegt.
Uit het achtergrond document van de GR over transvet blijkt ook dat dierlijke transvetten (m.n. vacceenzuur) weliswaar dezelfde LDL respons laat zien als industriële transvetten, maar opnieuw een heel ander effect op de eindmaat. I.t.t. industriële transvetten blijkt voor dierlijke transvetten namelijk geen duidelijke correlatie gevonden te worden met coronaire hartziekten, en lijkt de trend zelfs te neigen naar een inverse correlatie.
Bovendien laat het onderzoek waar Katan naar verwijst zien dat vacceenzuur niet helemaal hetzelfde effect op het lipideprofiel heeft (HDL verhoogt bijv.), maar dat geconjungeerd linolzuur volkomen andere effecten heeft. Dit zijn alleen de effecten op tussenmaten (met net genoemde kanttekeningen), maar geven te denken.
Hans Koevoet prachtige links en zie dat je zelf ook al voldoende vraagtekens zet bij die conclusie? Wordt in de reply op Katan ook een prachtig andere referentie gegeven die iets anders concludeert.
Verder blijft het dus zo dat het een berekende conclusie is op basis van theoretische isocalorische vervanging in dagelijkse consumptie. Iets wat theoretisch verre van werkelijkheid is, al drink of eet je 2kg zuivel, dan spelen er sowieso andere problemen eerder een rol.
Dennis Zeilstra de link met koolhydraten werd ook gemaakt in de originele Keys, 7-landen studie. Wordt alleen niet vaak (zeg maar nooit) erbij vertelt.