Beursbedrijf Euronext wil de 'Hollandse identiteit' van de beurs aan het Damrak benadrukken. Daarom onderzoekt het bedrijf de mogelijkheid om derivaten gebaseerd op puur Nederlandse producten in de markt te zetten. Daarbij heeft het specifiek boter en kaas op het oog, meldt het FD. Euronext hoopt hiermee 'meer beleggers van over de hele wereld te trekken'.

Grondstoffenmarkt
Euronext wil derivaten introduceren op grondstoffen (eiwitrijke producten zoals melk en boter). Het beursbedrijf richt zich nadrukkelijk op het uitbouwen van zijn rol in de grondstoffenmarkt, waarbij het streeft naar transparantere prijsvorming. Komende maand komt Euronext onder andere met nieuwe futurecontracten op koolzaadolie (voedselverwerking en biodiesel) en koolzaadmeel (diervoederindustrie).

Met deze stap van Euronext wordt duidelijk hoe belangrijk de rol van biotechnische verwerking van natuurlijke grondstoffen wordt. Door ze uit elkaar te halen en opnieuw te combineren is aanmerkelijk meer geld te verdienen dan aan het oorspronkelijke product.
Het betekent bovendien dat de laagwaardige onderdelen van grondstoffen - zoals bijvoorbeeld de stelen en bladeren van bloemkool en 'wei' als restproduct van kaas - opeens een hoogwaardige toepassing kan worden gegeven. Zo kan veel meer biomassa nuttig voor humane voeding worden gebruikt en profijtelijk te gelde worden gemaakt.

Fotocredits: Peter.Lorre
Dit artikel afdrukken