Het aantal besmette bomen kan nog sterk oplopen omdat een kwart van de bossen in de Ardennen, zo'n 125.000 hectare, bestaat uit fijnsparren. Alle besmette bomen moeten worden gekapt voordat het vogelbroedseizoen officieel begint op 31 maart volgend jaar.

Droogte
De schorskever is geen nieuwkomer of exoot; boswachters komen het insect al jaren tegen. Dit jaar is bijzonder, zegt Charles Debois, boswachter in Faulx-les Tombes in De Standaard: “Het is de klimaatopwarming die de sparren nu parten speelt. De extreem droge en hete zomer heeft de fijnsparren verzwakt en de schorskever is dol op verzwakte bomen”. De kevers vreten zich dwars door de schors van de fijnspar heen en graven daar talrijke galerijen, waardoor de boom geen voedsel meer kan opnemen. In enkele weken tijd laat het insect een boom van zes meter afsterven. Ze verspreiden zich snel en over grote gebieden.

Gezinnen, jeugdbewegingen, scholen: kom zondag naar hier om noten te rapen. Graaf putjes van vijf centimeter en stop in elk putje drie nootjes. Over vier jaar zal je bomen van een meter zien
De schorskeverfamilie bestaat uit twee soorten kevertjes, de Letterzetter en de Koperetser. De Letterzetter is het kevertje dat ravages aanricht in Europa’s laatste oerbos in Polen. Het Europees Hof moest er aan te pas komen om al te enthousiast kappen van aangetaste bomen - lees: houtwinning - tegen te gaan.

Andere bossen
Ook andere Europese bossen worden bedreigd. In Duitsland wordt het verlies voor de houtindustrie geschat op meer dan €5 miljard. In Wallonië gaat het om een kwart van de Ardense bossen.

In Vlaanderen lijkt de schade beperkt te blijven; daar staan niet zoveel fijnsparren. In Nederland, in de kop van Drenthe, is Staatsbosbeheer in februari al begonnen met het kappen van aangetaste fijnsparren. Afgelopen juli waarschuwde de bosgroep Noord-Oost Nederland voor het risico van stormhout dat is blijven na de storm van januari. Terreinbeheerders werd aangeraden zo snel mogelijk het laatste stormhout op te ruimen voordat de kever zich ook daarin zou kunnen nestelen om vervolgens ook gezonde sparren te belagen.

Herplant
Er is ook goed nieuws. 2018 is een uitmuntend jaar voor eiken en beuken. Charles Debois: “Er zijn ontzettend veel eikels en beukennootjes. Wel drie ton per hectare. Dat zijn allemaal mogelijke boomzaadjes.” Hij doet een oproep tot 'milde kinderarbeid'. “Gezinnen, jeugdbewegingen, scholen: kom zondag naar hier om noten te rapen. Graaf putjes van vijf centimeter en stop in elk putje drie nootjes. Over vier jaar zal je bomen van een meter zien. Over 20 jaar een groot bos. En het zal geen euro hebben gekost”.
Dit artikel afdrukken