imageWeer een onderzoek waaruit zou blijken dat borstvoeding beter is. Ditmaal van de universiteit van Bristol.

Het nieuws: Baby's die borstvoeding krijgen, maken later een grotere kans om te stijgen op de sociale ladder dan 'flessenbaby's'.

De onderzoekers van het department of social medicine keken naar de levens van 1.400 baby's die geboren werden in de jaren 1937, 1938 en 1939. Van de borstgevoede kinderen bleek later zo'n 58 procent zijn milieu te ontgroeien. Van de baby's die de fles kregen was dat 50 procent. Het relatieve verschil tussen de twee groepen bleek echter veel groter (41 procent), nadat de wetenschappers andere uitkomst beïnvloedende factoren hadden meegewogen Bekend was al dat borstkinderen gemiddeld een iets hoger IQ en een iets betere gezondheid hadden dan flessenkinderen. Maar of dat komt door de melk, het proces van borstvoeding zelf - waardoor een betere band met de moeder zou ontstaan - of doordat borstvoeding vooral in bepaalde milieus populair is, is nog niet met zekerheid te zeggen.

De afgelopen decennia is het onder moeders uit de midden- en hogere sociale klassen gebruikelijker om hun kinderen de borst te geven dan in lagere sociale milieus. Dat was in jaren voor de Tweede Wereldoorlog niet zo.

Het onderzoek in Bristol vond geen verband tussen het inkomen of sociale status van de onderzochte gezinnen en het aantal borstgevoede baby's.

Opvallend in het onderzoek was dat hoe langer een baby de borst kreeg, hoe groter de kans op opwaartse sociale mobiliteit. Ook was er verschil tussen broertjes en zusjes binnen een gezin, waar een van hen wel en de ander niet borstvoeding kreeg. De natuurlijk gevoede baby maakte 16 procent meer kans om het later sociaal goed te doen.

Onderzoeksleider Richard Martin geeft aan dat nog steeds onduidelijk is wat precies de oorzaak is van het sociaal gunstige effect van borstvoeding.

bron: EVMI
Dit artikel afdrukken