Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.
Word lid!Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Het meten van een verschijnsel zoals hier vind ik zeer interssant. Misschien is dit artikel wel informatiever over de effecten van voeding op hersenontwikkeling dan het beroemde artikel van A. Lucas in The Lancet uit 1992 over IQ en borstvoeding <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1346280>
Net als thymus van kinderen die geen borstvoeding kregen de helft is als van kinderen die wel borstvoeding krijgen (zie meerdere publicaties van o.a. Hasselbalch), vind ik een meetbaar verschil in witte stof en in plaatsen waar witte stof ontstaat heel duidelijk aangeven dat er verschil in lichaamssamenstelling ontstaat ten gevolge van de voeding. Dit is informatiever voor het nemen van beslissingen of het geven van adviezen over voedingskeuzes dan statistische exercities als gedaan door Cole en Ramey met 'Is Breast Truly Best? Estimating the Effects of Breastfeeding on Long-term Child Health and Wellbeing in the United States Using Sibling Comparisons' in Social Science & Medicine, 2014
Het is al zeker dertig jaar bekend dat de hersenen van kinderen die kunstvoeding krijgen zich niet zo goed ontwikkelen als de hersenen van kinderen die langdurig uitsluitend borstvoeding krijgen. Daarom even naar de achtergrond gekeken. Wat, als ik het goed begrijp, volgens het artikel nieuw is, is het feit dat dit op jongere leeftijd gemeten is.
Gelukkig is het bij maar ca 40 kinderen gemeten en staat er niets over confounders, waardoor dit onderzoek eenvoudig afgeserveerd kan worden. Het gebruik van kunstvoeding is economisch gezien namelijk veel beter, aan moedermelk wordt maar bar weinig verdiend. Bovendien maakt borstvoeding moeders slechter inzetbaar in het arbeidsproces. Daarnaast leidt het gebruik van kunstvoeding (statistisch gezien!) tot meer ziekenhuisopnames, wat ook weer beter is voor de werkgelegenheid.