Twee recente onderzoeken tonen aan dat vrouwen die borstvoeding geven, daar op twee manieren profijt van hebben. Ze verminderen hun risico op een agressief soort borstkanker én het risico dat hun zwangerschapsdiabetes zich omzet in diabetes type 2.

Borstvoeden dwingt de borsten eindelijk volwassen te worden en een baan te vinden, en melk te maken, en iedere dag en nacht aan het werk te gaan, en maakt een eind aan het maar een beetje aanklooien
'Zwangerschap maakt borstklier volwassen'
Het eerste onderzoek, een metastudie die verscheen in Annals of Oncology, had betrekking op 40.000 kankergevallen van over de hele wereld. Zelfs een korte periode van borstvoeding geven bleek het risico op hormoonnegatieve tumoren te verminderen. Dit zijn agressieve vormen van kanker die vaker voorkomen bij jongere en Afro-Amerikaanse vrouwen. Onderzoeksleider dr. Marisa Weiss verklaart de gunstige impact van borstvoeding als volgt: "de borstklier is onrijp en niet in staat z'n werk te doen - melk produceren - totdat hij de 'bar mitzvah' van een volledige zwangerschap heeft doorgemaakt. Borstvoeden dwingt de borsten eindelijk volwassen te worden en een baan te vinden, en melk te maken, en iedere dag en nacht aan het werk te gaan, en maakt een eind aan het maar een beetje aanklooien".

Borstvoeden verbetert het glucosemetabolisme en de insulinesensitiviteit. Ook verbetert het het vetmetabolisme, waardoor vrouwen gemakkelijker hun zwangerschapskilo's kwijtraken
Resetknop
Uit het tweede onderzoek blijkt dat borstvoeding geven een soort 'resetknop' is waarmee vrouwen na hun zwangerschap hun lichaam weer in de 'normale' stand terugbrengen. Dat is een van de redenen dat vrouwen die zwangerschapsdiabetes ontwikkelen in de VS het advies krijgen vooral borstvoeding te geven. Zwangerschapsdiabeten hebben een 7 keer zo groot risico diabetes type 2 te ontwikkelen na hun zwangerschap. Borstvoeden verbetert het glucosemetabolisme en de insulinesensitiviteit. Ook verbetert het het vetmetabolisme, waardoor vrouwen gemakkelijker hun zwangerschapskilo's kwijtraken.

De wetenschappers volgden gedurende 2 jaar ruim 1000 vrouwen met zwangerschapsdiabetes na hun bevalling. Bijna 12% ontwikkelde diabetes type 2. Het risico daarop bleek bij de vrouwen die borstvoeding gaven de helft te zijn van dat van de vrouwen die geen borstvoeding gaven. Hoe langer ze het borstvoeden doorzetten en hoe groter het aandeel moedermelk in verhouding tot flessenmelk, des te lager het risico. "Een zwangerschap is een metabolische uitdaging", zegt onderzoeksleider Erica Gunderson in de New York Times. Bij vrouwen die borstvoeden zijn glucose- en insuline-niveaus in het bloed lager. "Een van de mogelijke biologische verklaringen is dat dit de betacellen in de alvleesklier een beetje rust gunt, waardoor ze kunnen herstellen van de inspanningen van de zwangerschap."

Fotocredits: 'Picknick', Aurimas Mikalauskas
Dit artikel afdrukken