Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge onderzochten bij 14.000 moeders de relatie tussen borstvoeden en het risico op een post-natale depressie. Eén op de tien vrouwen krijgt te maken met een postnatale depressie. De onderzoekers stelden vast dat borstvoeden dat risico daadwerkelijk halveert. Helaas verdubbelt het dan weer bij vrouwen die wel willen borstvoeden maar dat uiteindelijk, om welke reden dan ook, niet kunnen, schrijft BBC News Health. Het onderzoek is gepubliceerd in Maternal and Child Health.

Wel willen maar niet kunnen borstvoeden verdubbelt risico
De voordelen van borstvoeding voor een pasgeboren baby zijn goed beschreven. Minder bekend is de impact van het geven van borstvoeding op de geestelijke gezondheid van de moeder. Dr. Maria Iacovou, een van de onderzoekers: "Borstvoeden lijkt inderdaad een beschermend effect te hebben, maar er is ook een keerzijde. Degenen die wel wilden borstvoeden maar bij wie het niet lukte, liepen het hoogste risico van allemaal." Voor Iacovou zijn de resultaten een duidelijk signaal dat zorgverleners hierop gespitst moeten zijn en meer zorg en ondersteuning moeten bieden aan deze risicogroep.

'Feel-good' hormonen
Het beschermende effect op de geestelijke gezondheid van de moeder zou te danken kunnen zijn aan het vrijkomen van 'feel-good' hormonen bij het borstvoeden, op een moment dat het vrouwenlichaam hard moet werken om na de zwangerschap weer een nieuwe hormonale balans te vinden na alle pijn van de bevalling en de stress rondom de nieuwgeborene. Degenen die niet kunnen borstvoeden lopen dat effect mis - en dat wordt mogelijk verergerd door sociale of psychologische gevoelens van mislukking. Dat zou de verklaring kunnen zijn voor het hogere risico op een postnatale depressie bij deze categorie moeders.
Dit artikel afdrukken