We wisten nog altijd niet of PFAS's, perfluorinated alkylate substances ofwel perfluorkoolstoffen, via de moedermelk in baby's terechtkomen. Voor het is eerst is nu vastgesteld dat zulks het geval is.

Een Deens-Amerikaans team van wetenschappers volgde 81 kinderen geboren op de Faeröer tussen 1997-2000. Ze keken naar de niveaus van 5 typen PFAS's in het bloed van de kinderen, bij hun geboorte en op de leeftijd van 11 en 18 maanden en 5 jaar. Ook werden de PFAS-gehaltes in het bloed van hun moeders gemeten.

Er is geen reden om borstvoeding te ontmoedigen, maar wij maken ons zorgen omdat deze vervuilende stoffen op een zeer kwetsbare leeftijd op de volgende generatie worden overgedragen
Al 60 jaar breed toegepast
PFAS's zijn wijdverbreid toegepaste chemische verbindingen die al decennia gebruikt worden vanwege hun vet- en waterafstotende en hittebestendige eigenschappen. Ze worden onder meer toegepast in verpakkingen, stoffen, verf en teflonpannen. PFAS's hopen zich op in het milieu, de voedselketen én in het lichaam. Ze worden in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen, verstoring van de hormoonhuishouding en van het immuunsysteem.

De onderzoekers constateerden dat bij kinderen die uitsluitend borstvoeding krijgen de PFAS concentratie in het bloed met 20-30% per maand toenam, soms tot nog hogere niveaus dan bij hun moeders. Bij het stoppen met borstvoeding liepen de PFAS-gehalten terug.

"Er is geen reden om borstvoeding te ontmoedigen, maar wij maken ons zorgen omdat deze vervuilende stoffen op een zeer kwetsbare leeftijd op de volgende generatie worden overgedragen", zeggen de onderzoekers op Science Daily.

Het onderzoek is verschenen in Environmental Science & Technology.

Fotocredits: 'Breastfeeding in Public #freethenipple', Chris Alban Hansen
Dit artikel afdrukken