Busmaatschappij Connexxion is een proef begonnen waarbij ze in vijftig bussen een snoepautomaat hebben geplaatst. Het Voedingscentrum promoot echter al jaren dat de gezonde keuze makkelijk gemaakt moet worden. Met zo’n extra moment van verleiding tot snacken, lijkt gezond eten alleen maar lastiger te worden.
De snoepautomaten maken deel uit van een groter plan waarbij Connexxion meer service wil bieden aan de klanten. Maar je kunt je natuurlijk afvragen of je als klant blij moet zijn als je ook tijdens je busreis in verleiding wordt gebracht om ongezond eten te kopen. Tijdens de proef zullen de machines namelijk vooral gevuld worden met extra’s die veel calorieën leveren, maar weinig voedingsstoffen, zoals de populaire snoeprepen.
De bedoeling is dat na een jaar in alle bussen van Connexxion zulke automaten hangen. Lichtpuntje is dat de busmaatschappij wil kijken of het mogelijk is om gezondere producten en misschien ook wel fruit aan te bieden in de bus.
Het Voedingscentrum vindt eten aanbieden in bussen niet wenselijk, maar verkiest gezonde producten in de automaten. Consumenten maken veel voedingskeuzes namelijk onbewust. Wanneer er gezonde producten duidelijk aanwezig zijn, zullen deze ook meer worden gegeten.
Het Voedingscentrum neemt een politiek standpunt in. Dat is het meest interessante aan deze actie, al blijft het nog een beetje braaf. De busmaatschappij verbiedt nl. tegelijk het nuttigen van zelf meegebrachte boterhammetjes. Tegen dat laatste dient wat de redactie van dit medium betreft, sterk tegen te worden geprotesteerd.
Fotocredits: General Gibson
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Over JOGG ( jongeren op gezond gewicht ), de snoepbus en PPS, (private en publieke samenwerking ) en de balanstop 26.01 in Den Haag en de partners van
JOGG, te zien via http://www.jongerenopgezondgewicht.nl/partners
Als je uitsluitend ' big food' een vinger in de pap geeft, dan kun je op je op je resterende vingers natellen dat er niet alleen een gezonde appeltjes op het menu komen, maar ook zogenaamd gezonde frisdranken, instant soepjes en snelle tussendoortjes. Is dat wat kinderen nodig hebben?’
Op twitter geeft ook loco-burgemeester Rinda den Besten van Utrecht aan #wijzijnboosopdesnoepbus te steunen.
Voorafje aan de balanstop
".......Voedselindustrie
Albert Heijn probeert de leeftijdsgroep van 4 tot en met 12 jaar een gezonde levensstijl bij te brengen in de vorm van rondleidingen, opdrachten en het project 'Ik eet het beter'. 'Wij sponsoren sportactiviteiten, maar zullen ongezond voedsel niet weren. Klanten, ook kinderen, maken hun eigen afweging', zegt een woordvoerder. Eens per jaar levert het bedrijf aan basisscholen in JOGG-gemeenten een lunch en een pauzehapje, doorgaans een mueslireep.
Lianne Selles is salesmanager van Nutricia. Sinds twee jaar praat de baby- en kindervoedingproducent mee. 'Dat was even wennen', zegt Selles. 'Wij komen toch uit een andere cultuur, maar wij weten hoe marketing werkt. Als kinderen enthousiast zijn over groenten, worden de ouders dat ook. Nutricia levert graag een bijdrage aan een gezonde jeugd.' Het bedrijf deelt kennis met het Convenant, maar wil wel wisselgeld: 'Dat we genoemd worden, is een voorwaarde.'
Ouders
Geraldo Vallen uit Amsterdam maakt zich zorgen over de omvang van zijn jongste zoon. 'Ik zeg altijd: alles wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit.' Hij heeft een waterproject opgezet, zodat kinderen op school een beker water kunnen tappen zonder gebruik van de frisdrankautomaat. 'In Frankrijk zijn frisdrankautomaten op scholen verboden. Hier verdienen ze aan die automaten.
'Toen het Convenant in 2005 werd opgericht, heb ik mij gemeld. Maar deelname is bedoeld voor de grote bedrijfsjongens die jaarlijks 50 duizend euro contributie betalen. Ik vind het prima dat zij meedoen, maar in een schoolkantine heeft Nestlé niks te zoeken. In Veghel is Mars de plaatselijke partner, wat heeft dat met gezonde voeding te maken?
'Toen Amsterdam JOGG-gemeente werd, mocht ik lokaal participeren en heb ik een papier ondertekend. Naast mij zat een mevrouw van Nestlé, die stomverbaasd was dat ik gewoon kraanwater wilde leveren. Gratis en voor niks. Daarna heb ik nooit meer iets van JOGG gehoord.
'Laten we eerlijk zijn: het Convenant is mislukt. Is overgewicht teruggedrongen? Meer dan een half miljoen kinderen is te zwaar. Zet een aantal moeders in de JOGG, die hebben geen tweede agenda. Dan is het overgewichtprobleem zo opgelost.'
Zo staat het in de Volkskrant
Belachelijk!! Het gaat alleen maar om geld, winst maken ten koste waarvan...? Nog meer dikke mensen, dan maar naar de diëtist maar ja helaas, die wordt niet meer vergoed. Weer zo'n leuke maatregel van een minister die niet weet dat de gezondheidszorg op deze manier uiteindelijk allen maar steeds duurder wordt. Wat een pech, eigen schuld dikke bult Oh ja???
Ik ben wel benieuwd naar de arumenten van Connexion om het consumeren van zelf meegebrachte etenswaren te verbieden. Bij een orecagelegenheid zijn die voor de hand liggend, bij een vervoersbedrijf is het m.i. een ander verhaal.