Het Voedingscentrum schrijft:

Busmaatschappij Connexxion is een proef begonnen waarbij ze in vijftig bussen een snoepautomaat hebben geplaatst. Het Voedingscentrum promoot echter al jaren dat de gezonde keuze makkelijk gemaakt moet worden. Met zo’n extra moment van verleiding tot snacken, lijkt gezond eten alleen maar lastiger te worden.

De snoepautomaten maken deel uit van een groter plan waarbij Connexxion meer service wil bieden aan de klanten. Maar je kunt je natuurlijk afvragen of je als klant blij moet zijn als je ook tijdens je busreis in verleiding wordt gebracht om ongezond eten te kopen. Tijdens de proef zullen de machines namelijk vooral gevuld worden met extra’s die veel calorieën leveren, maar weinig voedingsstoffen, zoals de populaire snoeprepen.

De bedoeling is dat na een jaar in alle bussen van Connexxion zulke automaten hangen. Lichtpuntje is dat de busmaatschappij wil kijken of het mogelijk is om gezondere producten en misschien ook wel fruit aan te bieden in de bus.

Het Voedingscentrum vindt eten aanbieden in bussen niet wenselijk, maar verkiest gezonde producten in de automaten. Consumenten maken veel voedingskeuzes namelijk onbewust. Wanneer er gezonde producten duidelijk aanwezig zijn, zullen deze ook meer worden gegeten.


Het Voedingscentrum neemt een politiek standpunt in. Dat is het meest interessante aan deze actie, al blijft het nog een beetje braaf. De busmaatschappij verbiedt nl. tegelijk het nuttigen van zelf meegebrachte boterhammetjes. Tegen dat laatste dient wat de redactie van dit medium betreft, sterk tegen te worden geprotesteerd.

Fotocredits: General Gibson
Dit artikel afdrukken