Dat Afrika een continent vol ellende is, is zowel waar als een vooroordeel. Hier en daar bloeit de economie als een Kaaps viooltje: klein maar enthousiast. Met Kameroen gaat het bijvoorbeeld zozeer de goede kant op, dat het voor verdere groei graag Nederlandse tuinbouwondernemers naar het land wil halen, meldt het Agrarisch Dagblad. In november a.s. zal er een tweede missie door de Netherlands-African Business Council (NABC) en SUNSIA (Support Unit for Sustainable Investments in Africa) worden georganiseerd, waarbij mogelijke productiegebieden door de deelnemers zullen worden bezocht.
Waarom je als tuinbouwer naar Kameroen zou moeten gaan?
- zijn redelijk ontwikkelde infrastructuur, logistiek en industrie
- verschillende hoogtes en klimatologische zones
- zijn gunstige ligging in Afrika; gateway voor de omgeving
- zijn goed opgeleide bevolking
- zijn politieke stabiliteit
- zijn middenklasse van ca. 17 miljoen mensen
- zijn snelle economische ontwikkeling
De vraag luidt dus eerder: waarom zou je hier blijven? Er wordt in het bericht echter niets gezegd over bedreigingen als handelsbarrieres en verkoop van goedkope, geimporteerde tomatenpureeblikjes (om saus voor bij de bevroren kipvleugels uit de EU te maken). Die beperkingen worden bijna zonder uitzondering genoemd wanneer er wordt bericht over tuinbouw in Afrika ten zuiden van de Sahara. Misschien kunnen Westlanders met hun kennis, ervaring, techniek en netwerk WEL voor concurrerende producten zorgen? Kameroen zal die mensen niet zomaar willen hebben.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hiert nog een succesverhaal, uit Malawi, waar aquacultuur een uitkomst blijkt.
Wouter, jij wordt hier de Afrika-specialist, joh!
En vooral goed dat je een positief beeld ophangt, waar dat kan. Inderdaad, Afrika is niet alleen doodse ellende.
En er heerst inderdaad kippengekte:
Chicken Madness
Marcello Faraggi - 2006 - 28'
De film Chicken Madness toont hoe absurd en gevaarlijk het is om massaal diepgevroren Europese kippendelen te verschepen naar Afrika. De gevolgen voor de gezondheid zijn enorm door het herhaaldelijk doorbreken van de koelketen. Salmonella is onzichtbaar op de markt en die goedkope EU-kip wordt gretig gekocht door de arme bevolking, waardoor de boeren failliet gaan en zelf arm worden.
link: Chicken Madness