Booking.com oprichter Kees Koolen maakte eerder dit jaar bekend groot te willen worden in koeien buiten Nederland, in Brazilië. Recent werd bekend dat hij ook in Nederland een ongebruikelijk groot melkveehouderijbedrijf wil opzetten.

'Lokatie ongeschikt'
Welingelichte kringen melden Foodlog dat Koolens aanvraag voor de vestiging van een megamelkveebedrijf in het dorp Wichmond in het Oosten van ons land merkwaardig is. Enerzijds omdat de voorgenomen opbouw van de veestapel onevenwichtig is en anderzijds omdat de locatie totaal ongeschikt is voor het houden van de 1450 stuks melkvee waarover wordt gesproken.

We vinden het vreemd dat dit in die brief staat. De vergunning is bij ons ingediend voor 100 stuks rundvee en niet voor een varkenshouderij
De aanvraag roept dan ook vragen op. Die lijken inmiddels te worden beantwoord door de raadsman van Kees Koolen. Na de protesten tegen het voornemen om een voor Nederlandse begrippen bijzonder groot melkveehouderijbedrijf te starten in Wichmond, stuurde raadsman Marcel Schiphorst een brief aan de buurtbewoners van het bedrijf dat gepland is aan de Polweg in Wichmond.

'10.000 vleesvarkens'
Boerderij meldt dat in de een na laatste alinea van de brief te lezen staat: "Een alternatief voor deze plannen is om de bestaande vergunning op deze locatie te respecteren welke ruimte geeft om op korte termijn de varkenshouderij met circa 10.000 vleesvarkens opnieuw op te starten."

'Weinig reactie'
Burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst, waar Wichmond deel van uitmaakt, snappen er niets van. Namens de gemeente zegt een woordvoerder: "We vinden het vreemd dat dit in die brief staat. De vergunning is bij ons ingediend voor 100 stuks rundvee en niet voor een varkenshouderij."
Koolen heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een stal voor 100 stuks melkvee. Daarna is er met het oog op uitbreiding een principeverzoek gedaan om het gebruik van het agrarisch bouwperceel te kunnen wijzigen en uitbreiden met een flink aantal dieren. De gemeente hield de aanvraag aan en verzocht Koolen eerst de buurt in te lichten. Dat deed hij middels de brief van Schiphorst, die zegt tot nu toe 'weinig reactie' op de brief te hebben gekregen.

Wat Koolen wil en of hij wellicht op een slimme manier met de buurt onderhandelt, is onze welingelichte bron niet duidelijk. Wel dat er wel erg veel stofwolken worden gecreëerd.

Fotocredits: Kees Koolen, Emerce
Dit artikel afdrukken