'Lokatie ongeschikt'
Welingelichte kringen melden Foodlog dat Koolens aanvraag voor de vestiging van een megamelkveebedrijf in het dorp Wichmond in het Oosten van ons land merkwaardig is. Enerzijds omdat de voorgenomen opbouw van de veestapel onevenwichtig is en anderzijds omdat de locatie totaal ongeschikt is voor het houden van de 1450 stuks melkvee waarover wordt gesproken.
We vinden het vreemd dat dit in die brief staat. De vergunning is bij ons ingediend voor 100 stuks rundvee en niet voor een varkenshouderijDe aanvraag roept dan ook vragen op. Die lijken inmiddels te worden beantwoord door de raadsman van Kees Koolen. Na de protesten tegen het voornemen om een voor Nederlandse begrippen bijzonder groot melkveehouderijbedrijf te starten in Wichmond, stuurde raadsman Marcel Schiphorst een brief aan de buurtbewoners van het bedrijf dat gepland is aan de Polweg in Wichmond.
'10.000 vleesvarkens'
Boerderij meldt dat in de een na laatste alinea van de brief te lezen staat: "Een alternatief voor deze plannen is om de bestaande vergunning op deze locatie te respecteren welke ruimte geeft om op korte termijn de varkenshouderij met circa 10.000 vleesvarkens opnieuw op te starten."
'Weinig reactie'
Burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst, waar Wichmond deel van uitmaakt, snappen er niets van. Namens de gemeente zegt een woordvoerder: "We vinden het vreemd dat dit in die brief staat. De vergunning is bij ons ingediend voor 100 stuks rundvee en niet voor een varkenshouderij."
Koolen heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een stal voor 100 stuks melkvee. Daarna is er met het oog op uitbreiding een principeverzoek gedaan om het gebruik van het agrarisch bouwperceel te kunnen wijzigen en uitbreiden met een flink aantal dieren. De gemeente hield de aanvraag aan en verzocht Koolen eerst de buurt in te lichten. Dat deed hij middels de brief van Schiphorst, die zegt tot nu toe 'weinig reactie' op de brief te hebben gekregen.
Wat Koolen wil en of hij wellicht op een slimme manier met de buurt onderhandelt, is onze welingelichte bron niet duidelijk. Wel dat er wel erg veel stofwolken worden gecreëerd.
Fotocredits: Kees Koolen, Emerce
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Afgelopen donderdag was de langverwachte informatie-avond voor omwonenden. Boerderij bericht: 'Grimmige sfeer op informatieavond stal Koolen'.
Een paar passages: "Koolen had van de gemeente Bronckhorst de opdracht gekregen om met de omwonenden om tafel te gaan. Tot die tijd hield de gemeente fase twee van de plannen, een verbouwing van het perceel aan de Polweg 6 in Wichmond tot 400 runderen, aan."
"Bij de bijeenkomst was Koolen zelf niet aanwezig, wel zijn adviseur M. Schiphorst en A. Van den Belt als voorzitter van de avond.
Aanwezig waren zo'n 80 buren, die bij de deur op de kaart van het kadaster met een meetlint moesten kunnen aantonen niet verder dan een kilometer van het toekomstige bedrijf af wonen. Daarnaast was er per politieke partij een raadslid aanwezig. De adviseurs van Koolen gaven aan niet te weten waar Koolen was, dit tot ongenoegen van de omwonenden."
De buurtbewoners bleken niet te spreken te zijn over de communicatie tot dusver, het futuristische uiterlijk van de geplande stal, het ontbreken van plannen voor verkeersveiligheid.
"Toen volgens de buurt door de adviseurs van Koolen werd aangegeven dat er wat hem betreft 'niks van de plannen van tafel' was, dus ook die 10.000 varkens niet, werd de sfeer nog slechter.
Op het voorstel van de omwonenden om via handopsteking te stemmen wie voor de plannen is – immers: de gemeente had aangegeven dat het draagvlak onder de omwonenden meetbaar moest zijn – gaven de adviseurs van Koolen aan dit niet te willen omdat de omwonenden die wél voor de plannen waren volgens hen niet aanwezig waren. Dit leverde hoongelach bij de aanwezigen op. Toen er volgens de omwonenden geen antwoord kwam op hun vraag waarom Koolen precies daar die stal wilde, of het wellicht 'een speeltje in de buurt' was, pakten de omwonenden hun biezen en vertrokken uit de zaal."
Boerderij besluit: "Zowel de gemeente als de zaakwaarnemers van Koolen waren niet bereikbaar voor commentaar."
Wat ik mis in deze draad, en in het oorspronkelijke bericht, is de mening van de omwonenden zelf. Natuurmonumenten, LTO-Noord, B&W van Wichmond... allemaal prachtig, maar ik ben toch wel heel benieuwd hoe de inwoners van Wichmond erover denken. Daarnaar zoekende kom ik niet verder dan een, niet met feiten of uitspraken gestaafde, zinsnede in het Gelderlander-bericht van 6 augustus dat 'de buurt' (?) de 'salamitactiek' van B&W wantrouwt.
Let wel, ik pleit hiermee niet voor een NIMBY-democratie, waarbij het woord van 'de mensen' doorslaggevend is. Maar omwille van goede en participatieve besluitvorming is het wel belangrijk aardig om die mening te kennen. En die kan alle kanten uit. Het zou zomaar kunnen dat, in tegenstelling tot wat nu de hele tijd wordt gesuggereerd maar nergens uit blijkt, veel Wichmonders vóór dit plan zijn (werkgelegenheid, bestedingen bij middenstand, enz.). En nogmaals: dat betekent niet dat je dan zegt "laat maar komen", er zijn immers ook buurtoverstijgende belangen pro of contra, maar je moet het geluid in elk geval kennen en erover in gesprek gaan. Anders krijg je Oranjese (wat is het bijvoeglijk naamwoord van het dorp Oranje?) toestanden.
Als jij betere inside bronnen hebt en dat bericht in de Gelderlander niet klopt, dan horen we dat natuurlijk graag, Engelbert! En misschien kun jij dan één keertje weerleggen dat weidegang een positieve invloed heeft op de gezondheid? ;-)
Ik ben inderdaad een leek qua bovine genetica.
Ben erg benieuwd hoe die export van genetisch geknutsel dan zou moeten gaan werken.
Rietjes en te implanteren al dan niet bevruchte eicellen en embryo's naar Zuid-Amerika?
Je wilt toch juist weten of die super-Holsteiners van hier het in Zuid-Amerika ook goed doen? Waarom zou je daarvoor hier een gigastal nodig hebben? Ben één en al oor!
P.S.: Zie dat je een fokkerij-alinea toevoegde. Mijn vraag blijft: waarom hier zo'n grote fokkerij voor Zuid-Amerika?
Dick, dus jij haalt jouw feiten uit de krant? Dat zegt mij genoeg. Je valt in herhaling met je weidegang en het effect op gezondheid, het steeds weer dezelfde artikelen aanhalen is zinloos. Ik beweer echt niet dat we in NL geen weidegang moeten nastreven want dat is in het buitenland onderdeel van onze goede naam als zuivelland. Denk je nou echt dat ik niet weet wat er allemaal speelt terwijl ik er in mijn werk regelmatig tot in detail mee te maken heb? Dat jij niet weet hoe met name de fokkerij en genetica bij melkvee in elkaar zit en werkt laat je wel merken in het eerste stukje van je reactie #27:
"" Het lijkt me verder niet echt logisch om genetisch te gaan knutselen zonder je resultaten, zowel qua productiviteit als diergezondheid, ook hier te kunnen beoordelen. Eigenlijk ook niet helemaal logisch dat hier te doen als je een giga melk- of vleesveehouderij in Zuid-Amerika wilt opzetten. De omstandigheden en de eisen waaraan je vee dienen te voldoen zijn daar nogal anders"".
Fokkerij is een internationale business, het Nederlandse CRV heeft al jaren een evenknie in Brazilie. Sinds ca. 1980 is genetica uit de USA de belangrijkste factor in de erfelijke vooruitgang van de NL melkveestapel. Tegenwoordig worden fokkoeien en fokstieren geselecteerd m.b.v. genoomtechniek. Ik heb niet het idee dat je insider bent in deze materie en dan zou het beter zijn dat je ook niet zulke veronderstellingen doet die suggereren dat je wel insider bent.
Maar... ik weet nog steeds niet of het plan is wel of geen grote aantallen koeien te melken in Wichmond. Dat LTO dan nog geen petitie ondertekend lijkt me logisch.
Dit zijn de feiten, Engelbert #24.
Het lijkt me verder niet echt logisch om genetisch te gaan knutselen zonder je resultaten, zowel qua productiviteit als diergezondheid, ook hier te kunnen beoordelen.
Eigenlijk ook niet helemaal logisch dat hier te doen als je een giga melk- of vleesveehouderij in Zuid-Amerika wilt opzetten. De omstandigheden en de eisen waaraan je vee dienen te voldoen zijn daar nogal anders. Het geheel, inclusief de onduidelijkheid over het al dan niet meewerken van de WUR, het niet geheel onbesproken trackrecord van zijn partner, maar vooral de regelrechte chantage met een giga-varkensstal komt weinig vertrouwenwekkend over.
Landschap, grondgebonden koeien houden en weidegang zijn dan misschien geen synoniemen, maar zijn wel nauw verbonden, Engelbert. Met dat beeld is Friso zeer succesvol in China.
Jammer dat LTO daar als puntje bij paaltje komt, alleen maar lippendienst aan bewijst. Met voorbijgaan van alle bezwaren van de buren.
Overigens wees ook de KNMvD er in 2006 al op dat weidegang beter is voor de koe. Jaren geleden in de 2e Kamer al een moratorium op gigastallen, recent nog een motie voor verplichte weidegang.
Onbegrijpelijk dat LTO dan toch nog steeds grenzeloos "ruimte om te ondernemen" blijft claimen, daarmee overproductie en prijsverval oproept, en met die stalkoeien ook nog het goede imago van de Hollandse melkveehouderij te grabbel gooit. Hoe kan die Jolink in hemelsnaam tegen zo'n
ook nog eens keurig geformuleerde petitie van Natuurmonumenten zijn?