Het bijstellen van supermarktprijzen naar een op 9 eindigend bedrag leidt bij een aantal supermarkten tot duurdere producten. Dat blijkt uit gegevens van de website Inprijsverhoogd.nl (IPV Data), gebaseerd op 18 miljoen prijsmetingen.

Bij het bijstellen van prijzen van voedselproducten is 'psychologische prijsstelling' schering en inslag. Dat wil zeggen dat producten een prijs krijgen die eindigt op een 9, omdat dat meer consumenten zou trekken (€4,99 klinkt goedkoper dan €5,00).

Doorgaans ligt het aandeel van op 9 eindigende prijzen in supermarkten tussen 40% en 70%. Na de btw-verhoging van 6 naar 9% in januari eindigden ineens veel minder prijzen op een 9. Bij Albert Heijn bijvoorbeeld nam het percentage prijzen met een 9 met 68% af naar 34%. De prijzen eindigden vaker op een cijfer tussen de 0 en 5.

In de periode na januari stelden supers hun prijzen weer bij naar eindcijfer 9. Albert Heijn en Jumbo maakten volgens Matthijs Neppelenbroek van IPV Data in respectievelijk 75% en 62% van de gevallen gebruik van verhoging (bijvoorbeeld van €1,53 in januari naar €1,59 nu). Bij Vomar ging 50% van de prijzen omhoog en 50% omlaag, schrijft de NOS.
NOS - Supermarktenprijzen bijgesteld om ze te laten eindigen op 9, vaak omhoog
Reageer
  • Deel
Druk af