Traditionele supers groeien snel online
De cijfers werden gepubliceerd in Distrifood. Van mei tot en met juni van dit jaar werd 2 procent van het supermarktassortiment online verkocht. Supermarkten namen daarvan 1,2 procentpunt voor hun rekening. De overige 0,8 procentpunt wordt verzorgd door gespecialiseerde aanbieders.
Geconcludeerd kan worden dat de traditionele supers online snel terrein wonnenIn 2014 werd 1,8 procent van de dagelijkse boodschappen online verkocht. Daarvan pakten de supers 0,7 procentpunt. Geconcludeerd kan worden dat de traditionele supers online snel terrein wonnen. In vergelijking met met geheel 2014 realiseerden ze in het tweede kwartaal van 2015 een forse groei in de omzet van online boodschappen in Nederland. Over heel 2014 pakten ze 39% van de totale omzet; in het tweede kwartaal van dit jaar haalden ze 60% binnen.
Bezorgen wint
Onderzoeksdirecteur Joop Holla van GfK valt op dat bezorgen veel harder groeit dan het afhalen van bestelde boodschappen op een zogenaamd Pick-Up Point. Holla: "In augustus 2014 was, van het omzetaandeel van 1,5 procent online, 1,2 procent online en 0,3 procent ophalen. Kijken we naar juli dit jaar (periode 7) dan zitten onlinesupermarktaankopen die worden bezorgd op 1,9 procent van in totaal 2,3 procent online gekochte boodschappen, een groei van 0,7 procentpunt. Afhalen zit op 0,5 procent en groeit slechts 0,2 procentpunt."
Fotocredits: Elektrische bezorgkar Picnic, Bas Verheijen (Picnic)
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nou Dick, dat weet ik zozeer niet. Marges van een paar procent zijn alleen gerechtvaardigd op zeer grote projecten, wanneer die kleine (dan meestal zeer, zeer kwetsbare..) winst in een gunstige relatie staat tot de bedrijfsoverhead. Of, wanneer de omzet van thuisbrengen in dit geval zodanig volumineus is, dat vele kleintjes één grote maken. Maar als die paar procent als je opstart, ook nog marketingkosten moeten dekken om bekendheid te geven, en bestemd moet worden voor winst/rente op geleend geld of voor terugbetaling aan crowdfunders......
Het klinkt leuk, maar de achilleshiel is m.i. het versgedeelte en het verlies van de controle op kwaliteit door de klant.
Als de doelgroep alleen kratten pils, chips, blik Unox-soep en bevroren pizza's besteld, dan lijkt me het een leuke uitbouw voor de huidige pizza-koeriers..
Ik vrees dat dit geen 'Uber'-succes wordt.
Wie echter bedenkt dat de bottomline marge op omzet ook slechts een paar procent is, kijkt er heel anders naar!
“Kijken we naar juli dit jaar (periode 7) dan zitten onlinesupermarktaankopen die worden bezorgd op 1,9 procent van in totaal 2,3 procent online gekochte boodschappen, een groei van 0,7 procentpunt. Afhalen zit op 0,5 procent en groeit slechts 0,2 procentpunt."
Daar staat:
De online aankopen bij supermarkten, die thuis bezorgd worden zitten op 1,9 % van totaal (100%) online gekochte boodschappen, die 2,3% bedragen van de totale boodschappen bij supers…
Dat wil zeggen dat van de totale boodschappen bij supers, als we 2,3% de valentie geven van 100 dan is 1,9% van 2,3% = 0,0347
In relatie tot de totale supermarkt aankopen zijn dus de online gekochte boodschappen die thuis bezorgd werden: 0,0347/1,9 /100/2,3/100 = het kwantum de thuisbezorgde online aangekochte boodschappen van tante Sjaan en ome Henk ten opzichte van de totale supermarktaankopen..
Ik geef het toe. Net twee te ruime Ricard’s op uit de literfles, die ik voor mijn verjaardag kreeg...
Maar dat ik van deze cijfers over thuisbezorgde boodschappen incl. het risico van versproducten die door de klant niet gecontroleerd kunnen worden, inclusief een prijskaartje dat alleen maar hoger kan zijn omdat vanuit een bestaande supermarkt-config gewerkt wordt, incl. de mogelijkheid van ontevredenheid die tot herlevering dwingt, niet onder de indruk ben, mag misschien gezegd worden..
Tenzij het natuurlijk alleen, zoals in een eerdere topic gesteld, om pampers gaat.